İçişleri Bakanı Seehofer, uzun süren tartışmalar sonrası polis teşkilatında ırkçılığı ele alan araştırmanın yapılmasına onay verdi. Ancak Bakan araştırma için ise ek bir şart getirdi.

Şevket Dalboy

Almanya’da polis teşkilatında ırkçılık tartışması gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

İzin nasıl ve neden verildi?

Polis teşkilatında ırkçılığı ele alan bilimsel bir araştırma yürütülmesine uzun süredir itiraz eden İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in geri adım attığı bildirildi. Medyada yer alan haberlere göre, Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Olaf Scholz ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer arasında dün yapılan toplantıda taraflar uzlaşma sağlamayı başardı.

Seehofer polisin karşı karşıya kaldığı zorlukların da araştırılmasını istedi?

İçişleri Bakanı Seehofer’in, ırkçılık araştırması yapılırken polis memurlarının karşı karşıya kaldıkları zorlukların da araştırma konusu edilmesini istedi. Taraflar arasında sağlanan uzlaşmaya göre, özel olarak poliste ırkçılığı ele alan bir araştırma yerine polislerin günlük tecrübelerini ele alan geniş kapsamlı bir araştırmada hem polise yönelik nefret söylemi ve şiddet hem de polisler arasında ırkçılık, aşırıcılık ve antisemitizm eğilimleri incelenecek.

Polisin ırkçı sanal sohpet ağları ortaya çıkmıştı

Almanya’da birçok eyalette polis teşkilatında aşırı sağcı sanal sohbet (chat) gruplarının kurulduğunun ortaya çıkması sonrası koalisyon ortağı SPD polis teşkilatında ırkçılığı ele alan bir araştırma yapılmasını istemişti. Ancak İçişleri Bakanı Seehofer, ırkçılık fenomeni incelenirken sadece polis teşkilatına odaklanılmasının yanlış olduğunu savunmuştu. Bakan, bu şekilde tüm polislerin zan altında bırakılacağını öne sürmüştü.

Araştırma ile ilgili iç yazışmada, „Polislerimiz tecrübeleri ile yalnız bırakılamazlar. Aşırıcılık, ırkçılık ve antisemitizme hoşgörü yok“ ifadeleri yer aldı. Araştırma ile bu hedefe ne şekilde ulaşılabileceğinin incelenmesi hedefleniyor.