Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye’de her on saatte bir çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladı. UNICEF’e göre, 2 milyon 800 bin Suriyeli çocuk okula gidemiyor.

Suriye’de iç savaş onuncu yılına girerken Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), bütün dünyaya seslenerek, Suriyeli çocukları yalnız bırakmamalarını talep etti. Her on saatte bir Suriyeli çocuğun savaşın sonucu olarak yaşamını yitirdiğini kaydeden UNICEF, tüm dünyadaki hükümetleri ve kamuoyunu Suriyeli çocukları unutmamaya davet etti.

UNICEF’in rakamlarına göre, 2 milyon 800 bin Suriyeli çocuk okula gitmiyor, büyük bir kısmı ise hayatında hiç ders görmedi. UNICEF’in Almanya Başkanı Christian Schneider, „İnsanı yardım savaşları sonlandıramıyor, ancak toplumun en zayıf halkası olan çocukların acısını biraz olsun azaltıyor“ diye konuştu ve yardımın aslında insanlığın bir şartı olduğunu hatırlattı.

Savaş onuncu yılında

Suriye’de 15 Mart 2011 yılında başlayan hükümet karşıtı barışçıl gösteriler bir kaç ay zarfında ülkede bir iç savaşa dönüştü. İran ve Rusya, Şam yönetimini askeri açıdan destekleyerek Beşar Esad’ın iktidarda kalmasını sağlarken, diğer yandan IŞİD’İn hilafet ilanıyla birlikte kurulan koalisyon çerçevesinde Batılı devletler de savaşa müdahil oldu.

IŞİD ile mücadelede başarı kaydedilirken, Şam yönetimi, geçen yıl ülkedeki cihatçı grupların son kalesi sayılan İdlib’e yönelik harekat başlattı. Rusya’nın verdiği hava desteğiyle Esad yönetimi pek çok bölgeyi geri alırken, çatışmalar İdlib ve çevresinde devam ediyor. Son aylarda şiddetlenen çatışmalar üzerine yaklaşık bir milyon Suriyelinin Türkiye sınırına doğru hareket ettiği bildiriliyor. Suriye’de UNICEF’e göre yerinden yurdundan edilenlerin yüzde 60’ını cepheler arasında kalmış, „şiddete, evsizliğe ve yokluğa mahkum edilmiş“ çocuklar oluşturuyor.

Türkiye’nin Suriye’de 12 gözlem noktası bulunuyor. Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib’de 28 Şubat’da düzenlenen saldırıda 34 Türk askeri hayatını kaybetmişti.