Federal Almanya’nın Başkenti Berlin’de Birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs kutlamalarının ardından Berlin Polisi bir değerlendirme yaptı ve 1 Mayıs’ta düzenlenen protestoların büyük oranda barışçıl geçtiğini duyurdu.

Yüksel Gül

Başkentteki gösterilerde 37 kişi gözaltına alınırken, polisin açıklamasına göre “son yılların en barışçıl 1 Mayısı” yaşandığı kaydedildi.

Başken Berlin Polisi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde düzenlenen gösterilerle ilgili olumlu bir bilanço çıkardı.

Polis, geleneksel olarak sol ve radikal sol grupların düzenlendiği 1 Mayıs gösterilerinde 37 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Polisin verdiği bilgilere göre, gözaltına alınanlar arasında kasti olarak polise şişe fırlatan göstericiler de bulunduğunun altı çizildi. Ancak polis, gözaltılara karşın başkentte “son yılların en barışçıl 1 Mayısının” yaşandığını açıkladı.

Bbaşkentte düzenlenen gösterilere 14 bin kişinin katıldığı kaydedildi Büyük taşkınlıkların yaşanmadığı gösterilerde, göstericiler ile polis arasında küçük çaplı gerginliklerin meydana geldiği bildirildi.

14 bin değil 20 bin kişi katıldı

! Mayıs Birlik, dayanışma ve mücadele gününü organize edenler ise protestolara yaklaşık 20 bin kişinin katıldığınının altını çizdi. Polisin ise taşkınlık çıkartan göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahele ettiği bildirildi.

”Polis bilerek taşkınlık çıkarmak istedi”

Polisin yaklaşımını eleştiren organizatörler, “Polis Oranien Meydanı’ndaki gösterilerde kasti şekilde gerginlik çıkarmaya çalıştı; çünkü protestolarımızın ortaya koyduğu güçlü dayanışma mesajına tahammül edemediler” açıklaması yaptı. 

Almanya’nın başkenti Berlin’de toplamda 18 gösteri için izin alındı. Yaklaşık  6 bin polisin görev aldığı gösterilere yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Sol grupların etkin olduğu Hamburg’da ve Stuttgart’ta düzenlen 1 Mayıs mitinglerine ise binlerce kişinin katıldığı bildirildi.

Almanya’da 1 Mayıs gösterilerine Ukrayna savaşı damgasını vurdu. Gösterilerde sendikalar Ukrayna ile dayanışma mesajları verdi. Sendika temsilcileri pandemi ve Ukrayna savaşı gibi krizlerin yükünün toplumda daha adil dağıtılması gerektiğini vurguladı.

Başbakanı Olaf Scholz Rusya’yı emperyalist olmakla suçladı

Merkezi etkinlik, Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından Düsseldorf’ta yapıldı. Buradaki törene Almanya Başbakanı Olaf Scholz da katılarak bir konuşma yaptı. Scholz’un konuşmasına Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş damgasını vurdu. Rusya’yı emperyalizmle suçlayan Scholz, Moskova’nın birçok ülkeye saldırdığını belirtti. Rusya’nın sınırları değiştirmek için şiddet kullandığını ifade eden Almanya Başbakanı, “Bu emperyalizmdir. Bunu Avrupa’da istemiyoruz” ifadesini kullandı. “Sınırların değiştirilmesine veya toprakların zorla fethedilmesine izin vermeyeceğiz” diyen Scholz, bu nedenle Ukrayna’ya mali ve insani yardımlarla silah desteğinin yapılmaya devam edeceğini belirtti. Konuşmasında savaşın bütün dünyada sonuçları olacağını da dile getiren Scholz özellikle yoksul ülkelerde açlık tehlikesine dikkat çekti. Başbakan savaşa rağmen Alman hükümetinin “daha adil ve dayanışma içinde bir toplum” için hedeflerini hayata geçireceğini ifade etti ve hükümetin asgari ücreti 12 euroya çıkarma kararını hatırlattı.

”Yalancı savaş kışkırtıcı”

Scholz’un Ukrayna savaşına dair açıklamaları Düsseldorf’taki gösteride bazı katılımcılar tarafından protesto edildi. Göstericiler Scholz’un konuşması sırasında sık sık ıslık ve düdük çalarak, “yalancı”, “savaş kışkırtıcısı” diye bağırdı.

Alman Sendikalar Birliği’nden uyarı!

Gösteride konuşan Alman Sendikalar Birliği (DGB) Genel Başkanı Reiner Hoffmann ise Almanya’da savunma bütçesinin artırılmasını eleştirdi. Hoffmann Almanya’da daha çok sosyal açıdan adil bir dönüşüm için yatırım yapılması ve sosyal devletin güçlü olması için paraya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Hoffmann da konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Ukrayna savaşını sonlandırmasını isteyerek, “Bu savaş Avrupa’da barış düzenine ve demokrasimize bir saldırı” ifadesini  kullandı. 

Daha az silahlı bir dünya

Ver.di Sendikası Genel Başkanı Frank Werneke ise Batı’nın Rusya’ya karşı sert yaptırım politikasını desteklediğini söyledi. Avrupa’nın güvenliği tartışmalarının sadece askeri perspektifle yürütülmemesi gerektiğini söyleyen Werneke, sendikaların amacının daha az silahlı bir dünya olduğunu hatırlattı.

Sendikalar çalışanlara zam istiyor

Alman Sendikalar Birliği, bu yıl “Haydi 1 Mayıs’a- Geleceği birlikte biçimlendirelim” sloganıyla gösterilere katılma çağrısı yaptı. Böylece iklimi korumanın işçilerin talepleriyle çelişmediğine, aksine ancak çalışanlarla sağlanabileceğine vurgu yapılması hedeflendi. Almanya’da koronavirüs pandemisinin damgasını vurduğu iki yıl zarfında milyonlarca işçi kısa çalışma modeline geçmek zorunda kalmış, işini kaybetmeyenler de gelir kaybına uğramıştı. Sendikalar artan enflasyon nedeniyle de çalışanlara zam talep ediyor.