Dünyanın çeşitli bölgelerinde sel ve yangın felaketleri bilim insanlarını kara kara döşündürürken bir haberde Danimarkalı bilim insanlarından geldi.
Şevket Dalboy
Buna göre Grönland’daki yüksek hava sıcaklıkları sonucu buzulların kütle olarak eridiğinin altını çizdi. Bölgede Çarşamba gününden bu yana günde 8 milyar ton buz kütlesi eriyor.
Olağan erime miktarının iki katı!
Danimarkalı bilim insanları, olağandışı yüksek hava sıcaklığı nedeniyle Grönland’daki buzulların “kütle” olarak eridiğini bildirdi. Kutuplara ilişkin araştırmaların yer aldığı Polar Portal ınternet sayfasına göre, Grönland’da Çarşamba gününden bu yana günde yaklaşık 8 milyar ton buzul eriyor. Bunun yaz aylarındaki kaydedilen olağan erime miktarının iki katı olduğuna dikkat çekildi.
Ortalama hava sıcaklığının iki katı
Danimarka Meteoroloji Enstitüsü (DMİ) verilerine göre, Grönland’ın kuzeyinde hava sıcaklığı ortalaması 20 derecenin üzerinde seyrediyor. Bunun yaz dönemlerinde kaydedilen ortalama hava sıcaklığının iki katı olduğu belirtildi.
En yüksek hava sıcaklığı geçen hafta ölçüldü.
Meteorolojik kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en yüksek hava sıcaklığı geçen hafta ölçüldü. Grönland’ın kuzeydoğusundaki Nerlerit Havaalanı’nda Perşembe günü hava sıcaklığı 23,4 derece olarak kaydedildi. Bilim insanları, sadece o gün eriyen buzulların, ABD’nin Florida eyaletinin beş santimetre sular altında kalmasına yol açabileceğini belirtti.
2019 yazında da Grönland’daki buzullar rekor düzeyde erimişti. Bu yıla ait değerler henüz tam olarak tespit edilemese de 2019’a göre daha büyük bir alan erimeden etkilendi.
Bilim insanları endişeli
Buzulların erimesi, özellikle Grönland’ın bulunduğu Arktıka’daki ısınma dünyanın diğer bölgelerine kıyasla uç kat daha hızlı ilerlediği için bilim insanlarında endişe yaratıyor.
Bölgedeki buzullarda 1990’dan sonra başlayan erime, 2000 yılından sonra hızlandı. Bilim insanları geçen yıllarda buzul kültesinde kaydedilen azalmanın, 2000 yılı öncesine kıyasla dört kat fazla olduğuna dikkat çekiyor.
Deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 10 ile 18 santimetre arasında veya beklenenden yüzde 60 daha hızlı yükselecek.
Avrupa’da sonuçları Ocak ayında açıklanan bir araştırma, deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 10 ile 18 santimetre arasında veya beklenenden yüzde 60 daha hızlı yükseleceğini ortaya koydu. Grönland’daki buzulların tamamen erimesi halinde ise deniz seviyesinin 6 ile 7 metre arasında yükselebileceği hesaplanıyor.
Bu hızlı erimeye karşın, yaz aylarının başındaki soğuk hava nedeniyle 2021’de buzullardaki erimenin hâlâ ortalama düzeyde olduğu da belirtildi. Bölgedeki buzullar Haziran ayından Eylül ayına kadar erime gösteriyor.
Grönland, dünyanın güneyindeki Antarktık’ten sonra 1,8 milyon kilometrekarelik alan ile ikinci büyük buzul kütlesine sahip.
Emperyalizmin ve kapitalizmin daha fazka kazanma hırsının bir sonucu
Hal böylerken kapitalis ülkeler, özelliklede ABD Emperyalizmi iklim anlaşmalarından çekiliyor ve hükümlülüklerini yerine getirmiyor. Dünyanın başına gelen doğal felaketler aslında emperyalizmin ve kapitalizmin daha fazka kazanma hırsının bir sonucu olarak ortaya çıkyor. Bunun bedelini de doğadaki tüm canlılar ödüyor. Peki bu hep böle mi gidecek sorusuna insanlık cevap arıyor.