Emperyalist ABD’nin Başkanı Biden, Rusya’nın en büyük ikinci bankasının da aralarında olduğu dört büyük Rus kredi kuruluşunu hedef alan yaptırımlarını

Vakuf Minkara

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya askeri operasyon başlatmasına uluslararası kamuoyu sert tepki gösterirken, Ukrayna ve Rusya’dan operasyona dair açıklamalar geliyor.

Biden’dan yaptırım açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, G7 ülkelerinin Rusya’ya karşı “yıkıcı bir yaptırım paketi” üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıkladı. ABD Başkanı Batı’nın önde gelen sanayi ülkelerinden oluşan G7 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının Rusya’ya yönelik ekonomik önlemler alınması konusunda mutabık olduklarını belirtti. Biden, “Cesur Ukrayna halkının yanındayız” diye konuştu.

Ukrayna’yı işgalden başka seçeneğimiz yoktu


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’yı savunmanın Ukrayna’yı işgal etmekten başka yolu olmadığını söyledi. Putin küresel ekonomik sistemi zayıflatmak gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı da Rus kara birliklerinin Ukrayna topraklarında olduğunu ilk kez doğruladı. Bakanlık, Ukrayna’ya ait 83 askeri tesisin vurulduğunu açıkladı.

Çernobil nükleer santralı Rus güçlerine geçti


Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi danışmanı Mikhaylo Podolyak, Çernobil nükleer santralinin Rus güçlerinin eline geçtiğini açıkladı. Podolyak santralın güvenli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca kuzeydeki, başkent Kiev’e 20 kilometre uzaklıktaki Göstomel Havalimanı’nın da Rus güçlerinin eline geçtiği açıklandı.

Ukrayna güneydeki Henicesk’in kontrolünü kaybetti
Herson Bölge İdaresi Rus birliklerinin işgalinden sonra, ülkenin güneyindeki bazı bölgelerin kontrolünün kaybedildiğini duyurdu. Ukrayna makamlarından yapılan açıklamada Henicesk Bölgesi’nin kontrolünün de Rus işgal kuvvetlerine geçtiği belirtildi. Öğleden sonra bölgeden gelen video kayıtlarında, Rus birliklerinin Dinyeper Nehri üzerindeki Nova Kahovka Barajı’nı ele geçirdiği görüldü. Rusya’nın Karadeniz kıyısında yer alan Odessa kentini de işgal etmesinden endişe duyuluyor. Ukrayna kaynaklarına göre, bir su kanalı ile bir hidroelektrik santralı de Rus ordusu tarafından ele geçirildi. Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Ukrayna, bölgeye şu temininde önemli işlevi olan Kuzey Kırım Kanalını kapatmıştı.

Dönem başkanlığını Almanya’nın yürüttüğü G7 ülkelerinden yapılan ortak açıklamada ise Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi, “Uluslararası düzen için ciddi tehliye oluşturmaktadır” denilerek kınandı. Açıklamada, “G7 olarak sert ve koordineli ekonomik ve mali yaptırımlar uygulayacağız” ifadesi kullanıldı.

Biden ABD’nin Rusya’ya yaptırım kararlarını da kamuoyuyla paylaştı. Söz konusu “sert yaptırımların” finans branşı ve teknoloji sektöründe yoğunlaşacağını söyledi. Biden yaptırımların Rusya’nın toplam servetinin üçte birini tutan ve ülkenin en büyük ikinci bankası olan VTB Bank’ın da aralarında olduğu dört Rus kredi kuruluşunu hedef alacağını duyurdu. Söz konusu bankaların ABD mali piyasalarından dışlanacağını belirten Biden Avrupa Birliği, İngiltere ve Japonya’nın da benzer adımlar atmasının planlandığını ifade etti. ABD Başkanı Biden, Rus bankalarının şimdilik SWİFT bankacılığından çıkartılmayacağını belirtti. Rusya’ya ağır ithalat denetimleri uygulanacağını söyleyen Biden Putin’in yakın çevresindeki isimlere de doğrudan yaptırımlar uygulanacağını ifade etti. “Saldırgan olan, Putin. Bu savaşı Putin seçti ve şimdi o ve ülkesi bunun sonuçlarına katlanacak” diyen Biden, Rus lidere yönelik yaptırımların da “masada olduğunu” belirtti.

Rus havayolu şirketi Aeroflot’a yasak geldi


İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 100’den fazla Rus vatandaşı ve şirketine yaptırım uygulama kararı aldıklarını açıkladı. “100’den fazla kurum ve bireyin varlıklarını donduruyoruz” diyen Johnson, yaptırımların aralarında silah üreten firmaların da bulunduğu sektörler için geçerli olacağını, ayrıca Rus havayolu şirketi Aeroflot’un İngiltere’ye inmesine de izin verilmeyeceğini bildirdi. Rusya’nın önünü İngiltere finansal piyasalarında kesmeyi hedeflediklerini belirten Johnson, yaptırımların Rusya’nın en büyük ikinci bankası olan VTB Bank da dahil olmak üzere tüm büyük Rus bankalarının varlıklarının dondurulmasını içerdiğini söyledi. İngiltere ayrıca, Rusya’dan yarı iletkenler de dahil olmak üzere çeşitli yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatını yasaklama kararı aldı.

Rus bankasına yaptırım kararı

Rusya’nın ayrılıkçı bölgeleri tanıması üzerine İngiltere, beş Rus bankası ile üç Rus vatandaşına yaptırım uygulama kararı aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıların kontrolündeki iki bölgeyi ayrı birer devlet olarak tanımasının ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Moskova’ya yönelik bir dizi yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.

Buna göre beş Rus bankası ile üç Rus vatandaşını yaptırım listesine alındı. Johnson, haklarında yaptırım kararı alınan Rus vatandaşları ile ilgili Salı günü yaptığı açıklamada, “çok zengin bireyler” ifadesini kullandı. Johnson, Putin’e yakınlığıyla bilinen bu kişilerin Gennadi Timçenko, Boris Rotenberg ve kardeşi İgor Rotenberg olduğunu duyurdu. Johnson, yaptırımlar çerçevesinde söz konusu kişilerin İngiltere’deki mal varlıkları dondurulurken, bu ülkeye girişlerinin de engelleneceğini belirtti.

İngiltere Başbakanı, yaptırım uygulanacak bankaların da Rossiayaz Bank, İşbank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank olduğunu kaydetti.

İngiltere Başbakanı yaptırım kararlarını açıklarken, gerilimin daha da tırmanması durumunda bunları daha fazla yaptırımların takip edeceğini de vurguladı.

Öte yandan İngiltere’deki muhalefet partilerinden yapılan açıklamalarda, hükümetin aldığı yaptırım kararları yetersiz olduğu gerekçesiyle eleştirildi.

AB Rusya’ya yeni yaptırımlar konusunda uzlaştı

Avrupa Birliği liderlerinin üzerinde uzlaştığı Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar finans ve enerji sektörü ile nakliyatı kapsıyor. Ancak Rusya’nın SWIFT’ten çıkartılması konusunda görüş birliği sağlanamadı.