Binali Özoğul

Tito’nun ölümünde sonra Yugoslavya karışır, Slovenya bağımsızlığını ilan eder, kansız ayrılırlar Slovan savaşı yalnızca bir hafta sürer. Ölü sayısı ise on kişinin altındadır ve daha sonra diğer ülkeler tek tek ayrılmaya karar verirler. Büyük Sırbistan’ı kurmak isteyen Sırplar, bu olanlara seyirci kalmaz ve harakete geçerler. Karşısında güçlü Hırvatları görünce rotayı Müslüman olan Bosnaya çevirirler, Bosna’yı Hırvatlar destekler. Denge aynıdır daha sonra Araplar Müslüman Bosna halkına destek olurlar bunu Hırvatlar kabul etmezler “ya onlarla yada bizle devam edeceksiniz“ derler. İzzet begoviç hep gönlü müslümanlardan yana olduğu için Arapları tercih eder. Hırvatlar kendi sınırlarını belirler ve Bosnaya olan desteklerinde vaz geçerler öncede tespit edilen müslüman olan insanlar hedef alınır ve önlerine gelen müslümanlar katledilmeye başlanır…

Katliamlar başlar

Ahmici köyünde 116 kişi daha sonra değişik bölgelerde suçları sadece müslüman oldukları için yaşlı genç kadın çocuk demede binlerce insan Sırplar tarafında öldürülür ve toplu mezarlara (çukurlara) gömülürler. bu sayı 100 binin üzerindedir. Arap yardımı bu durum karşısında yetersiz kalır ve bunu fırsat bilen Sırplarsa istediği gibi katliamlarını sürdürürler.

Özgürlük mü soğuk savaş mı?
Bosna üç yıl savaş verir sonunda bağımsızlığını ilan eder savaş bitmiştir artık özgürce yaşama zamanı geldi derken Bosna’da soğuk savaş dönemi başlar…

Tarımda verimli olan topraklara ne oldu ?
Halkın % 16 sı Hırvat Adrıya denizini ve değerli ekili bölgeyi boşnaklara vermezler Mostar ve Bihaç gibi tarım da verimli olan bölgeye hırvatları yerleştirirler
Sırplarsa halkın %32 sini oluşturuyor. Onlarda ülkenin Doğusunu işgal ediyor ve yine bu bölgede tarımda çok güçlü…

Boşnaklar dağlık ve orman bölgesini kabullendi mi?
Boşnaklarsa halkın %52 sini oluşturuyorlar bunlarda geri kalan bölgeyi kabullenmişler boşnakların bölgeleri dağlık ve orman
Ülkede halkın çoğunluğunu ne kadarda Boşnaklar oluştursada eşit haklara sahipler yani üç ayrı idare

Üç ayrı idar ve yönetim karmaşası
Bosna – Hersek üç ayrı idareyle yönetiliyor, ayrı ayrı hükümetler ve her hükümet sekiz ay yönetim de kalıyor. Yani dönüşün ki yönetim Üç Cumhurbaşkanı üç Başbakan ve her bakanlık üç…

1995 de savaş bittikten sonra Dayton Anlaşması imzalandı, buna göre barışı uyguluyacak Barışı uygulama Konseyi adı altında uluslar arası bir konsey kuruldu. Bu konsey Bosna – Hersek Yüksek Temsilciliğini kurdu, sonuçta ülkede bulunan bu yüksek temsilcilik şu anda cumhurbaşkanını görevde alma dahil bir çok yetkiyle donatılmıştır. Ayrıca bu anlaşmaya göre Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi ile de ülkedeki üç etnik gurup temsil edilmektedir…

Elektrik ihraç ediyorlar

Ekonomi oldukça kötü… Ülkede kişi başına yılda 4500 Dolar düşüyor, sanayısi az, tarım ülke dağlık olduğu için az, suyu bol olan bir ülke. Elektrik santralleriyle Bölgenin elektrik ihraç eden tek ülkesi… Turizim ülkeyi yaşatan önemli gelir kaynağı durumunda. Ülkede birbirinden değerli görülmesi gereken yerler var. Bunlardan bazıları şunlar:

Sarı Saltuk gazi türbesi:
Sarı Saltuk gazi kimdir ? Osmanlı Bosnaya gelmeden yaklaşık 50 yıl önce Avrupa’ya islamı yaymağa gelen bir Alevi Dedesi ve bu tekke aynı zamanda Alperenler tekkesi de diye anılır. Mostar şehrine yakın Blagaj bölgesinde yer alır ve burda büyük bir nehrin kaynağınıda burda görmek mümkün…

Mostar köprüsü:
Müslümanlarla Hıristiyanların bağlantısını kuran köprü savaşta Hırvatlar tarafında yıkılmıştı. Savaştan sonra Türkiye tarafından tekrar aslına uygun inşa ettirildi.
Kış sporlarıyla ünlü olan İgman dağı muhteşem, doğa harikası Neretva Nehriyse taşıdığı suyun rengini doğaya uydurmuş. Mükemmel rengiyle göz büyülüyor… Kravisa Şelalesi Dirina Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü Bosna -Hersek ulusal müzesi Moriça Han… Ali Paşa Camii, Ferhat Paşa Moskue Tvrdos Manastır gibi bir çok tarihi yerleri var.

Bir de Yaşam Tüneli… Sırplar tarafında kuşatılan Boşnaklar uluslararası yardıma ulaşmak için 800 metre yaşam tünelini kazma kürek ile kazarak ulaşmışlar ve bu tünel sayesinde silah ilaç ve gıda ihtiyaçlarını az da olsa gidermişler. Tünel müzesinde kullanılan araç ve gereçler görülmeye değer…