Çocukken biz masumduk daha mutluyduk, bizim için toz pembeydi herşey hiç birşey den haberimiz yoktu; çünkü kendi dünyamızda yaşıyorduk.

Kışın evde sobanin başında oturup beştas oynardik. Ninelerimizin anlattığı masallari dinler, hayallere dalardik. Sobandaki ates gibi yüreklerimiz de sicacikti. Parlak yıldızlardık o zamanlar, ağaçlara ev kurar, tasla, toprakla oynardik.Tatlı bir düş içinde bir yere bir göğe bakardık gönlümüz kuş gibiydi, dünyaya kanat açardık tutsak değildik zamana, başına buyruk yaşardık. O zaman ay büyülüydü, gece yildizlar daha parlak olurdu, baharlar da top pesinde kosarken büyüyen çocuklardık.

İyiydik biz çocukken, mutluyduk.. Cıvıl cıvıl mahallemiz vardı; okuldan gelince çantayı eve atar atmaz çıkardık dışarı. Ip atlar, telden, tahtadan arabalar, kagittan ucurtmalar yapardik, seksek, misket oynlari oynardik, topumuz, pisikletimiz yoktu belki ama gazoz kapaklariyla oyuncaklar yapar evcilik oyunlari oynardik.

Mutluyduk, sorumluluğumuz yoktu, masallardaki gibiydi dünya, mutlu sonlar vardı iyi insanların dünyasında. Mesela mahallede yemek kimde erken pişerse onlara giderdik; ayrımız, gayrımız yoktu bizim dostlarımızla. Bugün ben sizde yarın sen bizdeydi en büyük tartışmamız, iki gün küs durmazdık duramazdık.

Biz çocukken çok ama çok mutluyduk, Ya siz? Siz leblebi tozu yediniz mi? Horoz şekeri yaladınız mı?, Pamuk şekere eriştiniz mi? Siz akşamları komşularınızla, aile dostlarınızla akşam oturmalarına, gittiniz mi? Yaşlıların enfes sohbetlerini dinleyebildiniz mi?

Bir Türk filmi izlemek için bir hafta siyah beyaz televizyonu beklemediniz mi? Komiser Colombo’yu hiç izlemediniz mi ? Ya Charle’nin Meleklerini, kücük ev dizisini? Ya halkalı şekerler,,,of ,,şimdi bile hayal ederken ağzımın suyu aktı. Yaninda leblebi tozu birde gazoz oldumu degme keyfine..Birde sakızlar vardı, en sevdiğimiz sakız tabi ki Tipitip idi. Bazı sakızların içinden çıkan karikatürleri ve ünlülerin fotoğraflarını biriktirirdik. Mahaledeki cocuklarla, saklambaç, körebe, istop, yakantop, mendil kapmaca, yağ satarım, seksek, ipatlama, birdirbir, nesi var.. gibi oyunlar oynardık:

Çocukken mutluyduk anlayacağınız.

Ya şimdi çocuklar hangi oyunlari oynuyor? Eskiden oynanan misket, saklambaç hala oynanan oyunlardandır. Geçmişten günümüze sadece oyunların tarzları kalırken, kullanılan malzemeler değişmiştir. Bezlerle yapılan bebeklerin yerini plastik bebekler almıştır. Tellerden, tahtadan yapılan arabaların yerine pilli arabalar yapılmıştır. Dalya, beştaş gibi oyunların yerine bilardo ve bovling oynanmaya başlanmıştır. Eskiden çamurdan oyuncaklar yapılırken, şimdi hamurdan oyuncaklar yapılıyor.

Eskiden çocuklar sabahtan akşama kadar sokakta oynarken. Günümüzde çocuklar evlerinde oynamaya başladılar: Çünkü kentleşme arttığı için, binalar yapıldığı için oyun alanları azalmıştır. Bu nedenle sokak oyunlarının yerine evde bilgisayar oyunları oynanıyor. Artık günümüzde oyun denince aklımıza bilgisayar ve ceptelefonunda ki oyunlar geliyor. Geçmişte oynanan çocuk oyunlarında arkadaşlık ortamı sağlanırdi. Günümüzde oynanan bilgisayar oyunları çocukları birbirinden uzaklaştırıyor. Arkadaş ilişkilerinin zayıflamasına neden oluyor. Teknoloji hayatımızı bazı açılardan iyi yönde değiştirse de çocukların hâlâ, en zevkli ve en çok tatmin edici deneyimlerin Wi-Fi olmadan yaşandığını görmesi gerekiyor.

Çocuğun ilgi ve yeteneğine göre boş zaman etkinlikleri yaratılmalı. Spor aktiviteler, müzik ve enstürman çalma, kitap okuma, doğayı tanıma, resim yapma gibi.. Çocuğu sosyal ortamlara sokmak önemlidir. Futbol, havuz partileri, arka bahçede bir kale inşa etmek gibi…Onları tatil günlerinde tiyatroya, sinemaya ya da parklara götürmelisiniz.

 Paylaşmayı öğretin: Çocuğun oyun arkadaşlarıyla ve çevresiyle sağlıklı bir iletişim kurması için paylaşmayı öğrenmesi gerekir. Bu beceri sayesinde arkadaş edinebilirler, oyun kurabilir, işbirliği yapabilir ve sosyal gelişimlerini sağlıklı bir biçimde gerçekleştirebilirler.

Değerli ailelerimiz öneriyapmak bize, karar vermek size düşer. Bu karar öyle bir kararki çocuklarınızın hem fiziken, hemde piskolojikmen alt yapısını daha sağlam oluşturabilecek bir karar olacak. fffffffff