Beninde hocalığını yapmaktan gurur duyduğum ve Kocaeli’nin yetiştirdiği önemli spor adamlarından biri olan Vedat Akbulut ülkemizi uluslararası arenalarda başarı ile temsil etmeye devam ediyor.

Şevket Dalboy

Eski karate dünya şampiyonu olan Vedat Akbulut ile Welt Heimat Gazetesi adına keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Full Contact Karate dünya şampiyonu Vedat Akbulut

Kıckboks organizasyonları denildiği zaman ülkede akla gelen ilk isimler arasında yer alan Vedat Akbulut, Fight Arena Organizasyon’un isim ve proje babasıdır. Türk sporcularını dünyaya tanıttıklarını belirten Akbulut “Bu ülke istenirse sporcu cenneti olur” ifadelerini kullandı.

Kendinizi tanıtırmısınız?

1977 Kocaeli Derince doğumluyum. Aslen Kars Ardahanlıyım. Evliyim. İki kız, bir de erkek çocuk babasıyım. Uzakdoğu branşlarında 6 branşta resmi antrenörüm. Bu branşlarda kaliteli sporcular yetiştirmeye çalışıyorum. Aynı zamanda Ottoman Fight Club başkanıyım.

Uzak doğu sporlarına ne zaman ilgi duymaya başladınız?

Spor hayatıma ilkokul 1. sınıfta başladım. Uzakdoğu sporları ile başladığım spor hayatım şu an antrenör ve organizatör olarak devam ediyor. Spor kariyerimde birçok kez Türkiye şampiyonluğu elde ettim. Ardından dünya şampiyonluğunu hedefledim ve bunun için yılmadan çalıştım. 2009 yılında Danimarka’da dünya ikincisi oldum. Hedefim ise birincilikti. Sonraki 1 yıl, daha çok çalıştım ve 2010 yılında Danimarka’da Full Contact Karate branşında dünya şampiyonu oldum.

Organizasyonlar yaparken genel olarak nasıl bir planlama ile hareket ediyorsunuz?

Fight Arena olarak profesyonel Kıckboks, Muay Thai, Boks organizasyonları düzenliyorum. Acun Medya grubunda temsilciyim ve yaptığımız organizasyonların televizyonda yayınlanarak ülkemizde ve dünyada sporcularımızın izlenmesini sağlıyoruz. Organizasyonları hazırlarken her şeyi çok ince ayrıntısına kadar hesaplamamız gerekiyor. Bizde bunu yapmaya çalışıyoruz.

Vedat Akbulut: Full Contact Karate dünya şampiyonu

“Zeki çevik ve ahlaklı”

Büyük bütçelerle hazırlanan bu organizasyonlarda büyük emekler harcanıyor. Sporcuları seçerken en başarılarını seçmeye özen gösteriyoruz. Sporcuların antrenman programlarını, başarılarını ve kariyerlerini takip ediyoruz. Bir sporcunun başarısının yanı sıra karakterini de göz önünde bulunduruyoruz. Atatürk’ün dediği gibi zeki çevik ahlaklı sporcu anlayışına önem gösteriyoruz.

Organizasyonlarınızda sadece profosyonel sporculara mı yer veriyorsunuz?

Profesyonel sporcuların yanı sıra amatör sporcuların, profesyonel olma yönünde ilerlemesi için mutlaka 2 amatör sporcuyu da organizasyonlarımıza dahil ediyoruz. Onları teşvik etmek, profesyonel olma yolunda ilk adımlarını atmalarını sağlamak bizim için çok önemli. Yıllar sonra bir sporcuyu dünya şampiyonu olduğunu izlerken, ilk adımını atmasına vesile olduğunumuzu bilmek maddiyatla asla eş tutulamaz bir gururdur. Bu yüzden ben bu konuya çok önem veriyorum.

Dünya Türk sporculara nasıl bakıyor?

Organizasyonlarda canlı yayında yer alan Türk sporcularımızı tüm dünyaya izletiyor ve tanıtıyoruz. Amacımız Türk sporunu her dalda geliştirmek, her alanda başarılı olacağımızı dünyaya kanıtlamak. Sporcularımız müsabakalarda dünya kalitesinde bir performans sergiliyor. Saygın bir yere sahipler. Fight Arena olarak öncelikle Türkiye’nin her ilinde ve dünyada organizasyonlar yapmayı planlıyoruz. Bu organizasyonlar ile sadece kendimizi değil Türk sporcularımızı dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz.

Türkiye’nin uzak doğu sporlarındaki yeri nerede? Diğer ülkelerle arasındaki farklar neler?

Türkiye, Uzakdoğu sporlarında çok yol kat etti. Hemen hemen her branşta ses getiriyor, Avrupa ve dünya şampiyonları çıkartıyoruz. Bunu daha da ileriye taşımak için çalışıyoruz. Kıck Boks Federasyon Başkanı Sayın Salim Kayıcı, Muay Thai Federasyon Başkan Vekili Sayın Hasan Yıldız ve Boks Federasyonu Başkanı Sayın Eyüp Gözgeç, Türkiye’de ve dünyada yaptıkları çalışmalarda spora çok katkı sağlayıp örnek oldular, ses getiren başarılara imza attılar. Çıtamız her geçen gün yükseliyor. Diğer ülkelerle aramızda çok fazla bir fark yok. Sadece sponsorluk boyutunda önde olduklarını söyleyebilirim.

Kıckboks ya da genel olarak uzak doğu sporları sizin için ne ifade ediyor.

Vedat Akbulut: Full Contact Karate Dünya Şampiyonu

Uzakdoğu sporları bizim için bir yaşam biçimi haline geldi. 1980’lerin sonunda Kung Fu branşında önemli başarıları olan Şevket Dalboy hocamın salonunda Kıckboks’a gönül verdik. Üzerimde Hocamın büyük emeği var. Kişinin gelişimi, karakteri ahlaklı ve sağlıklı olması, bedenin terbiyesi ve her anlamda başarılı olması için önünü açan bir branştır. Tüm gençlere branşı ne olursa olsun herhangi bir spor dalı yapmasını tavsiye ediyorum.

Bu tür sporların gelişimi için neler yapılmalı

Bu tür sporların gelişimi için çok sık organizasyonlar ve kamplar yapılmalı. Sporculara daha çok şans verilmeli. Organizasyonlar daha çok desteklenmeli. Çocuklarımıza ve gençlerimize şunuda öğütlemeliyiz: Bu spor dalları mütavazı, rakibine saygı duyan, toplumda örnek olan bireylerin sporudur. Hırçın, saldırgan, başkasına zarar veren, sokaklarda korku saçan insanların yapabileceği bir spor değildir.

Bu tür sporların gelişimi için çok sık organizasyonlar ve kamplar yapılmalı. Sporculara daha çok şans verilmeli. Organizasyonlar daha çok desteklenmeli. Çocuklarımıza ve gençlerimize sonuda öğütlemeliyiz: bu spor dalları mütavazı, rakibine saygı duyan, toplumda örnek olan bireylerin sporudur. Hırçın, saldırgan, başkasına zarar veren, sokaklarda korku saçan insanların yapabileceği bir spor değildir.

Ülkemizde kıckboks sporuna ilgi ne düzeyde?

Türkiye’de çok sayıda başarılı sporcularımız var. Bu isimleri tek tek saymakla bitmez. Türkiye’de kıckboks sporcu lisansları tüm spor branşları arasında 5. sırada yer alıyor. İlgi bizi hayli umutlandırıyor. Amatör ve profesyonel manada sporcular yetişmeye devam ediyoruz. Disiplinli çalışan tüm sporcular kendini kanıtlamayı başarıyor. Büyük tesislerin olduğu, büyük desteklerin alındığı bir branş olmamasına ve sporcuların çoğu kendi imkanlarıyla çalışmasına rağmen dünya çapında son derece kaliteli sporcular yetiştiren bir ülkeyiz.

Sporcu müsabakalara nasıl hazırlanmalı? Nelere dikkat etmeli?

Sporcular müsabakalara hazırlanırken dengeli beslenmeli, dengeli uyumalı. Bunlar her şeyden önemli. Her gün düzenli olarak sabahları koşu, kardıyo, patlayıcı kuvvet, kuvvette dayanıklılık gibi antrenmanları bol bol yapmalı. Gücünü kontrol etmeli, gücünün farkında olmalı ve dengeli kullanmalıdır.

Kıbrıs Kıckboks Federasyonu’ndaki yeni göreviniz için bilgi verir misiniz?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Federasyon Başkanı Niyazi Demirel’in ataması ile KKTC Kıckboks Federasyonu’nun Profesyonel Organizasyon Yönetim Kurulu Üyesi oldum. Bu görev beni çok onurlandırdı. Kıbrıs’ta bu görevi aldığım için profesyonel galalarıma Kıbrıs’ta ağırlık verip kardeş ülkemiz KKTC’nin adını tüm dünyaya duyurmak istiyorum.

Full Contact Karate dünya şampiyonu Vedat Akbulut

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Federasyon Başkanı Niyazi Demirel’in ataması ile KKTC Kıckboks Federasyonu’nun Profesyonel Organizasyon Yönetim Kurulu Üyesi oldum. Bu görev beni çok onurlandırdı. Kıbrıs’ta bu görevi aldığım için profesyonel galalarıma Kıbrıs’ta ağırlık verip kardeş ülkemiz KKTC’nin adını tüm dünyaya duyurmak istiyorum.

Kıbrıs’taki organizasyon ile ilgili kısa bilgi alabilir ?

Bir aksilik olmazsa bu ay içinde Kıbrıs’ta 8 Türk, 8 de yabancı sporcudan oluşan, yine canlı olarak yayınlanacak bir organizasyonumuz olacak. Son yaptığımız Kocaeli daha büyük bir etkinlik olacak. Türk sporcularımız, yabancı rakiplerine karşı mücadele verecek ve dünya standartlarında bir organizasyon olacak. Bu organizasyonda hem Türkiye hem de Kıbrıs adını dünyaya duyurmayı hedefledik. Her iki ülkemizin de sporcu kalitesini göstereceğiz.

Avrupa’da Kıckboks hangi aşamada, siz nasıl değerlendiriyor sunuz?

Avrupa”da da Kıckboks gelişmiş durumda. Özellikle çok başarılı Türk gençlerimiz var. Oradaki olanakları iyi değerlendiriyorlar. Dünya rinklerinde başarılı performans sergiliyorlar.

Avrupa’da ki geçleri Türkiye’de ringe çıkarmak gibi bir hedefiniz var mı?

Elbette var, bunun için üzerimde büyük emeği olan Hocam Şevket Dalboy ile önemli projeler hakkında istişare ediyoruz. Hem Kıbrıs’ta hemde Türkiye’de adım adım bu düşüncelerimizi hayata geçireceğiz. Bu konuda söyleyeceğimiz çok söz var.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Sporla yetişen çocuklar, disiplinli ve çalışkan olur. Kötü alışkanlıklardan uzak Türk çocuğuna yakışır şekilde büyür. Hangi dalda olursa olsun çocuklarımızı spora yönlendirmemiz gerekir. Çocuklarımızın geleceği için bunu yapmak zorundayız. Welt Heimat Gazetesi nezninde hocam Şevket Dalboya teşekkür ediyorum.

Avrupa”da ve Dünyada sesimizi duyurmak için bize de yermeniz çok değerli. Sizede başarılar diliyoruz