Dünyada yeni tip koronavirüs tanısı konan kişilerin sayısı 150 bini aşarken, ülkeler salgının yayılmasını önlemek amacıyla tedbirlerini artırmaya devam ediyor.

Birçok ülke giriş çıkışları kapatırken ülke genelinde de farklı önlemler alındı. İspanya’da 15 günlük OHAL ilan edildi. İtalya’da karantina uygulaması devam ederken İspanya hükümeti de tüm ülkenin karantina altına alınmasına karar verdi. İşte koronavirüse karşı ülkelerin aldıkları önlemler…

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs dünyanın dört bir yanında yayılmaya devam etmesi, çok sayıda ülkeyi çeşitli önlemler almaya itti. Türkiye, tüm hudut kapılarını Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç, Belçika, Hollanda’dan gelen yolculara 08.00 itibarıyla kapattı.

Koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde kargo hariç Ayerbezcan Türkiye arasinda karşılıklı kara ve hava yolu ulaşımının geçici süreyle durdurulmasına karar verildi. Böylelikle Kovid-19 önlemleri kapsamında, 9 Avrupa ülkesiyle uçuşların durdurulması sonrasında Türkiye’nin kapılarını kapattığı ülke sayısı 15’e ulaştı. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, Türkiye ve Gürcistan’ın yarından itibaren Sarp Sınır Kapısı’nı karşılıklı olarak geçici süreyle yolcu trafiğine kapatacağını duyurdu.

Türk Hava Yolları (THY), koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle 17 Nisan’a kadar uçuşların durdurulduğu Avrupa’daki 9 ülkeye gitmek için bileti bulunan yolculara ücretsiz iade ve parkur/tarih değişikliği hakkı tanındığını bildirdi. 9 Avrupa ülkesiyle uçuşlar durduruldu, bugün itibarıyla Türkiye’nin kapılarını kapattığı ülke sayısı 15’e ulaştı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de (KKTC) koronavirüs salgını nedeniyle bugünden itibaren 1 Nisan’a kadar Türkiye dahil tüm ülkelerden, KKTC’ye giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Peki, diğer ülkeler koronavirüse karşı nasıl korunma yöntemleri uygulamaya başladı? İşte ülkelerin aldıkları koronavirüse karşı aldıkları önlemler:

ÇİN

Koronavirüsün ortaya çıktığı ve açık ara farkla en fazla sayıda bulaştığı ülke olan Çin, başlangıçta yeterli önlemi almayarak hastalığın dünyaya yayılmasına yol açmakla suçlanıyordu.

Ocak ayından itibaren önlemler almaya başlayan Çin, Şubat’tan itibaren salgının yayılma hızını azaltmayı başardı.

Virüsün ortaya çıktığı Hubei eyaletinde 60 milyon kişi karantinaya alındı.

İş yerleri, okullar, ibadethaneler, toplu taşıma sistemleri ve çok sayıda kurum kapatıldı.

Spor müsabakalarının da aralarında bulunduğu toplu etkinlikler iptal edildi.

Vuhan kentinde stadyumlar kitlesel karantina merkezlerine dönüştürüldü ve hızlıca çok sayıda hastane inşa edildi. Her haneden belirli sayıda insanın yalnızca hayati ihtiyaçlarını satın alması için evlerini terk etmesine izin verildi

Başkent Pekin’e dışarıdan gelenler bir süre karantina altında tutulmaya başlandı. 6 Mart itibarıyla bu sayının 827 bin olduğu açıklandı.

Şinhua ajansı, Çin’in karantina önlemlerini ihlal edenlerin üç ile yedi yıl arasında hapisle cezalandırılacağını bildirdi.

İnsanların hayatları bu önlemlerden etkilense de ülkedeki günlük yeni vaka ve ölüm sayıları önemli ölçüde azaldı.

Şubat başında günlük 4 bine yaklaşan vaka sayısı Mart’ta 100’ün altını gördü. Şubat ortasında günlük 100-150 arasında seyreden günlük ölüm sayısı da yüzde 90 düştü.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Sekreteri Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’deki sert önlemlerin işe yaradığını söylüyor:

„Bu, salgının azaltılabileceğini gösterdi. Ama yalnızca devlet mekanizmasının tamamının dahil olduğu kolektif, koordine edilmiş ve kapsamlı bir yaklaşımla.“

Amerikan New York Times gazetesine konuşan Vanderbilt Üniversitesi’nden Dr. William Schaffner ise Çin’in yönteminin „dünyadaki en büyük kamu sağlığı deneyi“ olduğunu düşünüyor. Schaffner’a göre Çin bu önlemlerle virüsün yayılmasını durduramayacak fakat yavaşlatması bile dünyaya önemli bir vakit kazandırıyor.

Bilim dergisi Science’a konuşan Georgetown Üniversitesi’nden küresel sağlık hukukçusu Lawrence Gostin ise pek çok ülkenin bu kadar sert önlemler almaktan çekinmek için geçerli nedenler olduğunu söylüyor.

İSPANYA

İspanya lideri Sanchez, ülke genelinde koronavirüs sebebiyle 15 günlük olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

El Mundo ve Cadena Ser gazetelerinin haberine göre olağanüstü hal ilan edilen ülkede vatandaşlara sadece işe gitmek, yemek ve ilaç almak ve hastaneye gitmek için evden çıkma izni verilecek.

Haberlerde ayrıca, İspanya İçişleri Bakanlığı’nın yerel ve bölgesel güçler de dahil olmak üzere tüm polis gücünü kontrol etmesine karar verildiği bildirildi. İspanyol basınından çıkan haberler, kabine toplantısı sırasında yayınlandı.

İspanya şu ana kadar 5945 vaka ile dünyada en çok koronavirüs vakasının görüldüğü ülke konumunda. Ülkede şu ana kadar açıklanan rakamlara göre 191 kişi ise koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

İTALYA

Çin dışında en fazla koronavirüs vakasının görüldüğü ülke olan İtalya, kademeli bir şekilde koronavirüse karşı aldığı önlemleri artırdı.

Önce 11 kasabaya giriş çıkış yasaklandı ve bazı festivaller ertelendi, ardından 16 milyon kişinin yaşadığı İtalya’nın kuzey bölgeleri karantinaya alındı. Spor müsabakaları ertelendi ve karantina önlemleri bütün ülkeye yayıldı.

Seyahatler büyük oranda kısıtlandı.

Önlemlere rağmen İtalya’da vaka ve ölüm sayılarında artış sürüyor. İtalya’da bugün itibarıyla yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) hayatını kaybedenlerin sayısı 175 kişi artarak 1441’e, virüsün bulaştığı kişi sayısı ise 21 bin 157’ye yükseldi.

11 Mart Çarşamba akşamı Başbakan Giuseppe Conte tarafından açıklanan yeni tedbirlerle, o güne kadar kısıtlamalarla da olsa açık kalan mağazalar, restoran, bar, kafe gibi mekanların kapatılacağı duyuruldu.

Ancak temel kamu hizmeti veren kurum ve işletmeler açık kalabilecek. Bankalar, postaneler, fabrikalar ve toplu taşıma servisi işlemeye devam edecek.

Halktan, sağlık ve iş gerekçesiyle gerekli olmadıkça evlerinden çıkmamaları isteniyor.

Hükümet koronavirüsle mücadele amacıyla 25 milyar euro tahsis edildiğini açıkladı. 25 milyar euro’luk fonun bu tedbirlerden zarar gören ailelere, işletmelere ve sağlık sistemine destek amacıyla kullanılması öngörülüyor.

İş, sağlık, ya da gıda gibi temel ihtiyaçlar gerekçesiyle evden çıkanların, polis kontrolüyle karşılaşırlarsa bu gerekçelerini yazılı olarak bildirmeleri gerekiyor.

Gerekçesiz olarak ya da temel ihtiyaç sayılmayan nedenlerle dışarıda „yakalanan“ kişilere cezalar kesilmeye başlandı.

İRAN

İran, İtalya ile birlikte virüsün uzak doğu dışında en hızlı yayıldığı ülkeler arasında yer aldı.

Ülkede vakaların artış hızında belirgin bir azalma trendi henüz görülmedi.

İran da Çin gibi gerekli önlemleri almakta geç kalmakla eleştirilmişti. Türkiye, İran’dan virüsün yayıldığı Kum şehrini karantina almasını talep etmiş, bu gerçekleşmeyince de sınırlarını kapamıştı.

Şiiler için kutsal kentlerden olan Kum’daki dini yapıları görmek için her yıl çok sayıda kişi bölgeye gidiyordu.

Bahreyn, Afganistan, Gürcistan, Irak, Kuveyt, Lübnan ve Umman, ülkelerindeki ilk vakaların İran’dan gelen kişilerden kaynaklandığını açıkladı.

İran Sağlık Bakan Yardımcısı İraj Harirçi, insanların evlerinde karantinaya girmeye zorlanmasını „Dünya Savaşı öncesi türden bir strateji“ olarak adlandırdı.

Bundan kısa bir süre kendisi de koronavirüse yakalandı. Virüs ülkenin cumhurbaşkanı yardımcılarından birine ve Meclis’in yüzde 10’una yakınına denk gelen 24 milletvekiline de sıçradı. Milletvekillerden ikisi hayatını kaybetti. Meclis kapatıldı.

Ülkede yeterli sayıda koronavirüs test kitinin bulunmadığı, bu yüzden doktorların her şüpheli vakayı test edemediği belirtiliyor.

Hükümet virüsün yayılmasının önüne geçmek için okulları kapattı, insanlardan seyahat etmemelerini talep etti.

Cuma namazları iptal edildi, bazı bölgelere girenlerin vücut sıcaklıkları ölçülmeye başlandı.

Metanol içmenin koronavirüsü engellediği söylentileri üzerine bunu yapan 16 İranlı hayatını kaybetti.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Nevruz kutlamaları kapsamında yapacağı konuşmayı iptal ettiğini duyurdu.

Futbol müsabakalarının da iptal edildiği ülkede yaklaşan Nevruz’da insanların ailelerini ziyaret etmemesi tavsiye edildi.

IRAK

Irak’ta, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 10 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Kerkük-Bağdat kara yolu 3 gün ulaşıma kapatıldı.

Kerkük Valiliği Basın Sorumlusu Mervan el-Ani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19’la mücadele kapsamında Kerkük-Bağdat kara yolunu ulaşıma kapatma kararı alındığını söyledi. Uygulamanın gece yarısından itibaren başlayacağını ve 3 gün süreceğini aktaran Ani, toplu taşıma ve özel araçlarla kentler arası seyahatleri durdurarak virüsün yayılma riskini azaltmak istediklerini ifade etti.

Güneydeki Necef kentine de tüm giriş ve çıkışların 2 gün boyunca yasaklanması kararı alındı. Necef Valiliği, yaptığı yazılı açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle Necef havaalanının kapatılmasına ve kent merkezinde araçların trafiğe çıkmasının yasaklanmasına karar verildiği belirtildi.

Basra Valiliği de kente tüm giriş ve çıkışların yasaklandığını ve uygulamanın 3 gün devam edeceğini duyurdu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) de Irak’ta salgının yayılma riski üzerine dün bölgede 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Irak’ta şu ana kadar Kovid-19 nedeniyle 10 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

ABD

ABD Başkanı Donald Trump, Kovid-19 salgını nedeniyle ülke genelinde „ulusal acil durum“ ilan etti. ABD’de virüsten ölenlerin sayısı 49’a çıkarken, New York’ta ilk ölüm vakası gerçekleşti. Trump, dün gece Kovid-19 testini yaptırdığını açıkladı.

FRANSA

Fransa’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ölenlerin sayısının 91’e yükselmesi üzerine, kafe, restoran, bar, sinema ve gece kulüpleri ile market, banka ve eczaneler dışındaki tüm ticari mağazaların bu geceden itibaren kapatılmasına karar verildi.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon ile koronavirüs salgınına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Philippe, virüsün hızlı yayıldığını ve bazı bölgelerde yoğun bakımda bulunanların sayısının ciddi anlamda arttığını belirtti.

Kafe, restoran, bar, sinema ve gece kulüpleri ile market, banka ve eczane dışındaki tüm ticari mağazaların bu geceden itibaren yeni bir emre kadar kapatılacağını duyuran Philippe, insanların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Philippe, toplu taşıma araçlarının durdurulmayacağını ve yarın düzenlenecek yerel seçimlerin ilk turunun iptal edilmediğini kaydetti.

Salomon da salgında yaşamını yitirenlerin sayısının 12 artarak 91’e ulaştığını, vaka sayısının da son 72 saatte ikiye katlanarak 4 bin 500’e çıktığını söyledi.

Koronavirüs vakalarının Fransa’nın tüm adalarında da görüldüğünü ifade eden Salomon, salgında alarm uyarısının 3. seviyeye geçtiğini sözlerine ekledi.

İNGİLTERE

İngiltere’de hükümetin acil durum komitesi (Cobra) toplandı. 4 aşamalı mücadele planında „kontrol altında tutma“ aşamasından, „virüsün yayılmasının geciktirilmesi“ aşamasına geçildi.

Başbakan Boris Johnson, bugün itibarıyla en ufak belirti gösterenlerden en az 7 gün kendilerini tecrit etmelerini, bir aile üyesinin belirti göstermesi halinde ise diğer bireylerin de 14 gün boyunca evden çıkmamasını istedi.

Yeni önlemler kapsamında yurt dışına okul gezileri iptal edildi ve ciddi sağlık sorunları olan 70 yaşın üzerindeki kişilerin ülke dışına yolculuk yapmaması istendi.

Premier Lig ekiplerinden Arsenal’in teknik direktörü Mikel Arteta’nın testinin pozitif çıkmasının ardından İngiliz liglerindeki maçlar 3 Nisan’a kadar ertelendi.

Şimdilik okullar kapatılmadı ve geniş katılımlı etkinlikler iptal edilmedi ancak bu konuya ilişkin ileride yeniden değerlendirme yapılacağı açıklandı.

İtalya’ya ve İspanya’nın bazı bölgelerine gerekli olmadıkça seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulunuldu.

FİLİSTİN

Gazze’de Hamas’a bağlı hükümet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik önlemler kapsamında, İsrail ve Mısır’la sınır kapılarının çift yönlü kapatılması kararı aldı.

Hükümet Takip Komitesi Başkanı Muhammed Avad, düzenlediği basın toplantısında, virüse karşı alınan koruyucu önlemler çerçevesinde istisnai durumlar dışında Mısır ile Refah ve İsrail ile Beyt Hanun (Erez) sınır kapılarının bir sonraki emre kadar kapatılmasına karar verildiğini söyledi.

Avad, alınan kararlar arasında ayrıca, eğitime verilen aranın mart sonuna kadar uzatılmasının ve 100 kişiyi aşacak toplantıların yasaklanmasının yer aldığını aktardı.

Hamas Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye ise Gazze’de şu ana kadar koronavirüs görülmediğini kaydetti.

Hayye, Sağlık Bakanlığının aldığı tedbirlere uyulması gerektiğini belirtti.

AVUSTURYA

İtalya’dan dönmelerine izin verilen Avusturyalıların, 2 hafta karantinaya alınmaları istendi. Hastane ziyaretleri birçok yerde yasaklandı.

İtalya’dan Avusturya’ya girişlerde sağlık sertifikası zorunluluğu getirildi. Yük taşımacılığı hariç transit geçişlerde araçların mola vermesi yasaklandı.

16 Mart itibarıyla 15 ve üzeri yaşlardaki öğrencilerin evde kalmaları ve internet üzerinden derslerine devam etmeleri istendi. 14 yaşında veya daha küçük çocuklar ise isterlerse okula gidebilecek. Üniversitelerde ise eğitim-öğretime ara verildi.

500’den fazla kişinin katılacağı açık hava etkinlikleri yasaklandı. Kapalı mekanlarda bu sayı 100’e kadar düşürüldü. Futbol maçları gibi spor etkinliklerinin seyircisiz oynanmasına karar verildi. Opera, sinema ve etkinlik salonları kapatıldı. Polisin izinleri nisan sonuna kadar durduruldu.

ÇEKYA

Çin, Güney Kore, İran, İtalya, İspanya, Avusturya, Almanya, İsviçre, İsveç, Norveç, Hollanda, Belçika, İngiltere, Danimarka ve Fransa’dan ülkeye girişler ile Çekya vatandaşlarının bu ülkelere seyahat etmeleri yasaklandı.

Okullar 11 Mart itibarıyla kapatıldı, 30’dan fazla katılımcının bulunduğu etkinliklere yasak getirildi. 10 Mart’tan itibaren hastanelere ve sosyal hizmet tesislerine ziyaretler yasaklandı. Restoranların saat 20.00’de, tüm spor salonları, yüzme havuzları ve kütüphanelerin ise 18.00’de kapatılmasına karar verildi.

YUNANİSTAN

Kuzey İtalya’ya uçuşlar 23 Mart’a kadar durduruldu. Riskli bölgelerden gelenlerden 14 gün boyunca evde kalmaları istendi. Okullar ve üniversiteler 2 hafta tatil edildi. Binden fazla katılımcının olduğu etkinlikler iptal edildi. Spor salonları, tiyatrolar, sinemalar, eğlence mekanları 13 Mart itibarıyla 15 gün kapatıldı.

Kamu çalışanlarına esnek çalışma saatleri, video konferans yoluyla ve evden çalışma imkanı sağlandı. Duruşmalar, 13 Mart’tan itibaren duruşmaları askıya aldı.

BULGARİSTAN

Bulgaristan’da salgının yayılmasını önlemek için 13 Nisan’a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Başbakan Boyko Borisov, gerekli denetimin uygulanabilmesi için OHAL’in şart olduğuna dikkati çekti.

Bulgaristan Futbol Birliği (BFS) ülkedeki bir aylık OHAL ilanı nedeniyle tüm futbol karşılaşmalarına bir ay ara verdi.

OHAL kararıyla ilgili ülkenin sınır geçişlerinin ve vatandaşların uluslararası yolculuklarının sınırlandırılması bekleniyor.

Başkent Sofya’da sadece restoranların açık kalacağı, gece kulüpleri ve barların kapatılacağı değerlendiriliyor.

Ayrıca huzurevleri ve çocukevleri ziyaretleri yasaklandı. Bazı bölgelerde okullar kapatıldı, okul gezileri de dahil olmak üzere çocukların katılacağı büyük etkinlikler iptal edildi.

Bu ülkelerin yanı sıra Estonya, Hırvatistan, İrlanda, Litvanya, Macaristan, Malta, Portekiz, Romanya ve Slovakya’da okullar tatil edildi. Ayrıca, özellikle İtalya’ya seyahatler konusunda vatandaşlar uyarıldı.

GÜNEY KORE

Çok sayıda vakanın görüldüğü ülkelerden biri de Güney Kore. Güney Kore’de vakaların birden yükselmesinin sebebi ise insanların akın akın hastaneye giderek virüs testini yaptırmaları. İlk vakaların görüldüğü andan itibaren okulları tatil edip toplu etkinlikleri de erteleyen ülkede insanlar kendi önlemlerini aldı. Güney Kore’de hayatını kaybedenlerin oranı yüzde 0,7 olarak açıklandı. Burada da konserler ve çok sayıda etkinlik iptal edildi. Diğer ülkelerden farklı olarak Güney Kore virüs bulunan kişilere GPS çipi taktı. Bu uygulama ile internetten nerede virüslü kişi var herkes görebiliyor. Havalimanında ise çıkmak isteyenler üç aşamalı kontrolden geçmek zorunda.

ALMANYA

Alman hükümeti salı gününden bu yana sınır kontrollerini yoğunlaştırdı. Almanya vatandaşlarından riskli alanlar ilan edilen İtalya, İran, Güney Kore ve Çin’in Hubey bölgesini seyahat etmemeleri istendi.

Bazı eyaletlerde okullar kapatılırken, binden fazla kişinin katılacağı etkinlikler iptal edildi. Çoğu büyük spor etkinliğinin seyircisiz oynanmasına karar verildi.

UKRAYNA

Ukrayna Demiryolları Kurumu Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Polonya’ya yolcu tren seferlerinin 15 Mart itibarıyla geçici olarak durdurulduğu duyuruldu. Dün 71 yaşındaki vatandaşın hayatını kaybetmesi sonucu ülkede Kovid-19 kaynaklı ilk ölüm gerçekleşmişti. Ukrayna’da, 3 kişide virüs tespit edilmişti.

AZERBAYCAN

Azerbaycan’da Kovid-19’la ilgili oluşturulan operasyonel karargahtan yapılan açıklamada, Fransa, Almanya, Kazakistan ile uçuşların geçici olarak askıya alındığı kaydedildi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında kara ve hava yolu ulaşımı geçici süreyle durduruldu.

Ülkede ayrıca salgın nedeniyle Cumhurbaşkanlığı, Bakanlar Kurulu, sağlık kurumu çalışanları ve çok sayıda bakanlık ve devlet kurumu çalışanları için 20-27 Mart’taki nevruz tatili iptal edildi.

ÖZBEKİSTAN

Küresel salgının henüz rastlanmadığı Özbekistan’da, alınan önlemler kapsamında Çin, Güney Kore, İtalya, İran, Fransa ve İspanya vatandaşlarının ülkeye girişi geçici olarak yasaklandı. Özbekistan Havayolları Şirketi, Fransa, İtalya ve Londra seferlerini geçici olarak durdurdu

BELÇİKA

Belçika’da hava yolları firmaları, İtalya’ya seyahatleri iptal etti. 16 Mart itibarıyla okullar tatil edilirken, kreşlerin açık kalmasına karar verildi.

Katılımcı sayısına veya niteliklerine bakılmaksızın tüm eğlence faaliyetleri iptal edildi. Kafe, restoran ve barlar kapatıldı. Elzem öneme sahip olmayan mağazaların hafta sonu kapatılması ancak eczane ve market gibi „temel hizmetler“ sunan iş yerlerinin açık kalması kararlaştırıldı.

Mümkünse herkesin evden çalışması tavsiye edildi ve yaşlıların evden çıkmaması istendi. Ayrıca halka yoğun saatlerde toplu ulaşım araçlarından kaçınmaları önerisinde bulunuldu.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri, korona virüsünün yayılmaması için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 4 ülkeden gelen uçuşları askıya aldı.

Dünya genelinde korona virüs vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor. Virüsünün yayılmaması için Birleşik Arap Emirlikleri, 17 Mart tarihinden itibaren Lübnan, Türkiye, Suriye ve Irak’a gelen ve giden tüm uçuşlar geçici olarak askıya aldı. Birleşik Arap Emirlikleri Genel Sivil Havacılık Otoritesi ve Ulusal Acil Kriz ve Afet Yönetimi yetkilileri tarafından, küresel durumu göz önüne alarak ve virüsün uluslararası durumunu analizinin ardından ülkede durumun kötüleşmemesi amacıyla böyle bir karar alındı.

Ülkedeki Ulusal Acil Kriz ve Afet Yönetimi yetkilileri, dünyadaki durumu yakından izlemeye devam edeceklerini ve devam eden gelişmeleri dikkatle analiz ederek önleyici tedbirler alınacağını belirtti.

Öte yandan Genel Sivil Havacılık Otoritesi tüm yolculara seslenerek, yolcuların güvenli dönüşlerini sağlamak için havacılık şirketleriyle iletişime geçerek uçuşlarını yeniden planlamaları istedi. Ayrıca, yolcuların yetkililerden seferler için herhangi bir gecikme veya güncelleme olup olmadığını teyit etmesini istedi.

KOLOMBİYA

Kolombiya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele çerçevesinde Venezuela sınırını kapatıyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, komşu ülke Venezuela ile tüm sınırların bu geceden itibaren kapatılacağını duyurdu.

Kolombiya ile Venezuela arasındaki 2 bin 200 kilometre uzunluğundaki sınırdan her gün binlerce Venezuelalının gıda ve ilaç temin etmek için geçtiği ifade ediliyor. Bu kişilerinin büyük bölümünün de Venezuela’daki ekonomik kriz nedeniyle Kolombiya’da kaldığı belirtiliyor.

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, dün ülkeye 5 ve 8 Mart’ta giren 41 yaşında bir kadın ve 52 yaşında bir erkeğe yapılan Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığını duyurmuştu. Bu kişiler, Venezuela’da ilk yeni tip koronavirüs vakaları olmuştu.

PORTO RİKO

Karayipler Denizi’nde ABD’ye bağlı iç işlerinde bağımsız özerk bölge Porto Riko’da da ilk kez yeni tip koronavirüs vakaları tespit edildi.

Porto Riko Valisi Wanda Vazquez, 3 vakadan 2’sinin İtalya’nın kuzeyinden gelen turistler, diğerinin yakınları yurt dışına çıkmış bir Porto Rikolu olduğunu açıkladı.

Vazquez, Ada’da okulların 14 gün boyunca kapalı tutulacağını, Dominik Cumhuriyeti’nden gelecek yolcu gemilerinin veya feribotların Ada’nın limanlarına girmesine izin verilmeyeceğini de kaydetti.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle uluslararası yolcu uçak seferlerini askıya aldığı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansına (SPA) göre, İçişleri Bakanlığından bir yetkili, ülkede yaşayanların can güvenliği için Kovid-19 tehlikesinden korumak amacıyla 15 Mart pazar saat 11.00’den itibaren istisnai uçuşlar dışında uluslararası yolcu uçak seferlerinin iki haftalığına durdurulduğunu açıkladı.

Dünyada 117 ülkede görülen Kovid-19’un Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından „pandemi“ olarak nitelendirildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, gelişmenin tehlikesine işaret edildi.

ÜRDÜN

Ürdün yönetimi, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında eğitime ara verilmesi ve sınırların kapatılması gibi bir dizi önlem aldı.

Ürdün haber ajansı PETRA’ya göre, Başbakan Ömer er-Rezzaz yaptığı yazılı açıklamada, ülkede kreş ve anaokulları da dahil olmak üzere tüm eğitim kurumlarında yarından başlamak üzere iki hafta boyunca eğitime ara verildiğini duyurdu.

Eğitim Bakanlığının internet sitesinde gelecek haftadan, ulusal televizyon kanallarında ise bu haftadan başlamak üzere uzaktan eğitimin başlayacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, salı gününden itibaren bir sonraki emre kadar ticari amaçlı olanlar hariç tüm uçak seferlerinin durdurulmasına, tüm kara ve deniz sınırlarının kapatılmasına, genel katılımlı etkinliklerin, toplantıların, cami ve kiliselerdeki ibadetlerin durdurulmasına, cuma hutbesinin televizyonlardan yayınlanmasına karar verildiği aktarıldı.

Kovid-19 ile mücadele kapsamında hastane ve hapishane ziyaretlerinin pazardan itibaren bir sonraki emre kadar durdurulmasına, tarihi mekanların bir haftalığına kapatılmasına, spor etkinliklerinin durdurulmasına, sinema, yüzme havuzları, spor salonları ve gençlik merkezlerinin kapatılmasına karar verildi.

Ürdün Sağlık Bakanlığı, 2 Mart’ta ülkede ilk kez yeni tip koronavirüs vakası tespit edildiğini duyurmuştu.

MISIR

Mısır’da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle eğitime ara verilirken, vaka sayısının 93’e yükseldiği açıklandı.

Mısır resmi haber ajansı MENA’da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, bugünden itibaren iki hafta boyunca tüm okullarda eğitime ara verilmesi talimatı verdi.

Bu adımın koronavirüs tedbirleri kapsamında atıldığı kaydedildi.

Mısır Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da ülkede 13 kişide daha Kovid-19 tespit edildiği, böylelikle virüsün bulaştığı kişi sayısının 93’e yükseldiği, bunlardan 21’inin iyileştiği belirtildi.

Bakanlık daha önce virüs nedeniyle ülkede 2 ölümün gerçekleştiği, vaka sayısının da 80’e yükseldiği açıklamasında bulunmuştu.

Mısır hükümeti, koronavirüsle mücadele kapsamında geniş katılımlı tüm etkinliklerin ikinci duyuruya kadar iptal edilmesi yönünde karar almıştı.

KIRGIZİSTAN

Henüz koronavirüs vakasının görülmediği Kırgızistan’da okullar 3 hafta tatil edildi.

KATAR

Katar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında Avrupa’nın 4 ülkesi ve Sudan’dan gelen yolcuların bugünden itibaren geçici olarak ülkeye girişinin yasaklandığını duyurdu.

Katar Hükümeti İletişim Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 salgınına karşı Sudan, İtalya, Fransa, Almanya ve İspanya’dan gelecek yolcuların ülkeye girişine geçici olarak engelleme getirildi.

Katar’da oturma izni olan 4 Avrupa ülkesinin vatandaşlarının, 14 gün karantina altına alınmaları halinde söz konusu kararın dışında tutulacağı belirtildi.

Sudan’dan gelecek tüm yolcuların ise oturum veya ülkeye giriş izinlerine bakılmaksızın Katar’a girişlerinin geçici olarak askıya alındığı kaydedildi.

Katar’da Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 337’ye yükselmişti.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda, ülkeye deniz ve hava yoluyla girmek isteyenlere yasak ve kısıtlama getirdi.

FİLİPİNLER

Filipinler’in başkenti Manila’da „gece sokağa çıkma“ yasağı uygulanması kararlaştırıldı.

ENDONEZYA

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da eğitime 2 hafta ara verildi, şehirdeki turistik yerler ve eğlence mekanları da 2 hafta kapatıldı. Ülkedeki vaka sayısı 96’ya, virüsten ölenlerin sayısı ise 5’e çıktı.

FAS

Fas, virüsün ülkede yayılmasını engellemek amacıyla Almanya, Hollanda, Belçika ve Portekiz’e uçak seferlerini askıya aldı.

HİNDİSTAN

Hindistan iç futbolu bu ayın sonuna kadar askıya alırken, yerli kriket koronavirüs nedeniyle süresiz olarak beklemeye alındı.

All India Futbol Federasyonu yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve devlet düzeyindeki hükümet tavsiyelerinin ardından, “AIFF himayesindeki tüm futbol faaliyetleri 31 Mart’a kadar askıda kalıyor” dedi.

Tüm I-League maçları da askıya alındı ancak franchise tabanlı Hint Süper Ligi’nin finalinin Cumartesi günü ilerleyen saatlerde Goa’da seyirci olmadan devam etmesi bekleniyordu.

Bu arada, Hindistan’daki Kriket Kontrol Kurulu (BCCI) tüm iç karşılaşmaları da “bir sonraki duyuruya kadar” askıya aldı.