Spor insanı farklı kılmak için vardır. Kötülüklerden korur. Öz kültürümüzle harmanlandığında ise değelerimizi yaşatan mütevazı bir kimliğe dönüşür. Sporcunun davranışları özkültürümüzü yansıtan bir ayna görevini görmelidir.

Karma Dövüş Sanatları 2. Kademe Antrenör – Siyah Kemer 2. Dan. DR. Şevket Dalboy Siyaset ve Sosyal Bilimci/ Gazeteci…

Arşiv foto


Uzadoğu sporlarına genelde kendini savunabilmek ve cesaret kazanabilmek için başlanıldığı genel bir doğrudur. Spora başladıktan sonra da bizim için büyük bir tutku olur, zaman içinde ise profesyonelliğe dönüştüğünü görürüz.


Dövüş sanatları, bir dizi kendini savunma veya saldırı olarak ortaya çıkan çeşitli spor veya becerilerin bütünü olarak kabul görür.

İnsanlar tek başına dövüş sanatlarını kendini savunma ya da saldırı için oluşturulduğunu algılamakta. Özellikle kendilerini disipline etmek ve aynı zamanda da bir egzersiz biçimi olarakta kavramak akıllarına gelmez.

Yüksek performanslı etkili bir spor mu yapmak istiyorsunuz?

Bizim yaptığımız spor uzakdoğu sporlarının bir araya gelmesi sonucunda oluşturulan etkili disiplin isteyen bir spordur. Temelinde güç, denge, hız, disiplin ve tecrübeye dayanan kordineli bir prensip yatmaktadır. Yumruk, dirsek, diz ve tekme teknikleriyle iki rakip arasında yapılan yarışma ve savunma sporu özelliğini tașir. Belli branșlarda müsabaka anlamında farklılıklar gōstersede insanın mücadele azmini hep diri tutan bir spordur.

Eğitmeni ciddiye almak şart


Bu spor dalında uzmanlaşmak isteyenler için iyi bir kondisyona sahip olmak ve eğitmenlerin her söylediklerini dikkate alarak, harfiyen yerine getirmek șarttır.


Sporla ilgilenen insanımızda yeni çağın hastalığı olan stres normalden daha az olur. Günün stresinden kurtulmak ve deşarj olmak için birebir bir özelliğe sahiptir. Stres deyip geçmeyin, en az 10 hastalığa kaynaklık etmektedir.


Kalori yakmada bu sporun üzerine yoktur.

Koordinasyonu kesinlikle güçlendirir Özellikle el, göz, ayak koordinasyonunu ve uyumunu geliştirir. Vücudumuzun tüm bölgelerini çalıştırır ve ahenk içinde hareket etmesini sağlar. Zihinsel ve ruhsal durumlarınızı en az fiziksel cesaretiniz kadar önemli olduğunu açığa çıkarır. Manevi ve felsefi düşünceler ile zorlu bedensel hareketleri birleştirerek vucudu ehlileştirir.


Vücudumuzun zinde ve diri olmasını sağlayarak gerek iş hayatınızda, gerekse normal hayatınızda karşılaşacağınız iş yükü ve sorunları planlamada daha rahat düşünebilme, planlayabilme ve uygulayabilme yeteneğinizi açığa çıkartır.

Çok çalışmak iyidir

Uzun yıllar Kung fu yapmış biri olarak şunun altını çizebilirim ki: Kun fu hareketleri kaslar arasında uyum ve eşgüdümün yanı sıra zihinsel yoğunlaşma ve katı bir özdisiplin de gerektiren bir spordur. Bu felsefeyi benimsedikten sonra aşamayacağınız en gel yoktur. Çince’de kung-fu, çok çalışmanın iyi olduğunu vurgulayan bir kavramdır. Hangi spor dalını yapıyorsanız yapın çok çalışmayı ihmal etmeyin.

Ağrıların ve acıların olduğu zamanlarda…


Özellikle endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Endorfin insan vücudunda oluşan ağrıların ve acıların olduğu zamanlarda salgılanmaktadır. Bu sayede sporcu efor sarf ederken mutlu olur.
El bileklerine ve ayak bileklerinize ekstra ağırlık takarak uygulama şansınız varsa bu daha etkilidir. Şahsen kendi salonumda ağırlıklı olarak öğrencilerimi bu şekilde hazırlamış ve sonuçlarının ne kadar etkili olduğunu görme șansına sahip olmuş biri olarak ifadelendiriyorum. Bu tip bir antrenmanda, hem kardıyo hem de güç çalışması rahatlıkla yapabilirsiniz. Kabaca değinirsek. Kalp ritminin yükseldiği, nefes alış verişin hızlandığı her durumda aslında kardıyo egzersizi yapıyoruz. Kimimiz bilinçli olarak, kimimiz bilincinde olmadan bu çalışmayo yapmaktadır.

Fiziki yeterliliği ve kondiksion


Hafif tempo düzeyli kardıyo ve yüksek tempo aralıklı kardıyo diye ikiye ayıra biliriz. Eğitmeniniz hangisiyle başlayıp devam edeceğinize karar verecektir. Bu sporcumuzun fiziki yeterliliği ve kondiksionuyla bağlantılıdır.

Antrönör diyip geçmeyin

Kondiksiyonunuz yüksekse efor sarf ederken, kalp atım hızını yükseltmiș olursunuz. Vücuda hem daha fazla oksijen girer hem de yüksek oranda terleme meydana gelecektir. Bununla birlikte çağımızın getirdiği toksinlerin vücudumuzdan atılması daha kolay olmaktadır. Antrönör diyip geçmeyin iyi bir antronör anatomiden, pisikolojiden anlamak durumundadır. Kas yapısını ve gelişimini iyi yönetmelidir. Pisikolojik olarak sporcunun öz gücenini dengede tutmak zorundadır.

Atak ve defansın sırları

Sporcunun hızlı düşünme kapasitesini geliştirirken bu sayede, ne zaman atak yapılması gerektiğini ve nasıl defans yapılacağını öğretmek mümkün olacaktır. Kişinin kendine olan özgüvenini artıkça güç, denge, hız, kararlılık ve öfke kontrolü Kıck Boks”un 7 branşında ve yakın döğüş sporlarının tamamında etkili olacaktır.

Kick Boks : Kick Boks ,yumruk,tekme, diz ve sınırlı clinch uygulamalarının biraraya getirilmesiyle oluşturulmuş eklektik bir dövüş sporudur. Egzersiz sistemi olarak uygulanabildiği gibi tam temaslı bir mücadele sporu olarak da uygulanabilmektedir. Kick Boks aynı zamanda benzeri spor türlerini tanımlamakta kullanılan genel (generic) bir terimdir. Bu ad altındaki stiller oluşmuştur: Pradal Serey (Kmer kick boksu) — Muay Thai´nin (Tayland Boksu) öncülü olduğunu varsayanlar bulunmaktadır. Güçlü diz ve dirsek vuruşları vardır. Japon kick boksu – Muay Thai´ye benzemekte fakat farklı bir puanlama sistemine sahiptir. Full Contact (Amerikan boksu) – Vücut koruyucuları kullanarak sergilenir.


Bu teorik bilginin ardından yazımızın özüne geri dönersek:

Elbette her spor dalının kendi içinde sistematık olarak temel teknik prensipleri vardır. Bu yazımda temel teknik ayrıntılara girmeyeceğim. Bu çok kapsamlı bir konudur. Her hareketin, her davranışın kendi içinde bir felsefesi vardır. Bu konuda yapılmış değerli çalışmalar mevcuttur. benim söylemek istediğim şudur: Hangi dalı seçerseniz seçin bazı kuralları mutlaka ilke edinmelisiniz. Unutmayınki eğitmenleriniz sizi zorlarken amaçları sadece sizi bir üst seviyeye taşımak için olacaktır. Bu aöamalarda zoüunlaöilmasi gereken noktalardan bazılarını ele alacağım. Bu kurallara hangi yaşta olursanız olun sağlıklı spor yapmanız ve prorosyonel olabilmeniz için uymanız şarttir-


Siz siz olun derslere mutlaka vaktinden önce gelin


Değerli okurlar, deüerlä sporcu kardeşlerim, arkadaşlarım ve büyüklerim, derslere tam başladığı saatte gelmeyin; apar topar bașlamamtansa öncesinde gelin. Eğer antrenmanınız 18’de başlıyorsa 10-15 dakika öncesinde salonda olmayı alışkanlık haline getirin.

Ekipmanlarınızı eksiksiz ve bakımları yapılmış birşekilde hazırlayın.

Bandajlarınızı mutlaka sarin. Bandajsız eldiven kullanmayın. Bu bedeninizle birlikte zihninizi de birazdan katılacağınız derse hazırlamaya yardımcı olacaktır. Arkadaşlarınızla selamlaşmayı unutmayın, Bu davranışınız dostluğu, kardeşliği, dayanışma ve yardımlaşma ruhunu güçlendirin. Beraberinde sahiplenme ve saygıyı açığa çıkartır. Hırçınlığınızı ve önyargılarınızı kırar.


Siz siz olun izin İsteyimeyi unutmayın


Örneğin grup derslerine geç kaldığınız zaman doğrudan sınıfa dalmak birçok açıdan doğru bir davranıș değildir. Bu aşamada aklı ve mantığı devreden çıkarmayın. Eğitmenden onay aldıktan sonra çalışmaya katılmak daha doğrudur. Bu sizin kişiliğinizin oturmasında büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Aceleye getirmeyin: Her dersin en başında yapılan ısınma o dersin içeriğine göre yapılır. Isınmanın yarısında geldiyseniz hemen grup dersine katılmayın. O dersin içeriğine göre hangi bölgeleri daha yoğun olarak ısıtmanız gerektiğini eğitmenizden öğrenin. Örneğin yüksek esneklik gerektiren bir ders içeriği varsa ona göre, boks ağırlıklı bir ders olacaksa ona göre ısınmanız gerekir. Bana sorarsanız siz iyisi mi gecikmeyin; ısınma ve kondisyon kısmını eğitim içeriğini oluşturan hocanıza bırakın ve ona güvenmeniz en doğru davranışınız olacaktır.


Siz siz olun sporu kaçamak yapmayın, devamlılık ilkeniz olsun.


Eğitmen olarak antrenman planlaması yaparken kısa, orta ve uzun süreli hedefler doğrultusunda o hedeflere sizi ulaştıracak antrenman içerikleri hazırlıyoruz. Her katıldığınız dersin o gün için, orta sürede ve uzun sürede bir amacı vardır. Bundan emin olmalısınız. Siz bunu zamanla fark edeceksiniz. Adeta bir köprü inşa edergibi adım adım ilerlenir. O tamamlandığında ne inşa ettiğinizi tam ilarak anlamış olacaksınız.

Hız tek başına yetmez bunun için zamanlama da önemli,

Güç tek başına yetmez bunun için denge de gereklidir.

Teknik tek başına yetmez bunun için kondisyon da gereklidir.,

Ardından dayanıklılığınız hızla artacaktır. Şöyle düşünmenizde yarar görüyorum: Her ders bir zincirin halkası gibi diğeriyle bağlantılıdır. Bu bağlantıyı sağlıklı yapmak zorundasınız. Eğer bir seviye grubuna dahilseniz ve dersler kaçırdıysanız telafi için ek dersler almanız şarttır. Bunun sonuçları ise şöyledir:


Eğitmeniniz herkese ayıracağı zamanı size ayırmak zorunda kalacağından tüm gruba haksızlık yapmış olmazmısınız?


Grubun öğrenmesini gelişmesini yavaşlatmazmısınız?


Birlikte çalıştığınız partnerinizin verim almasını engellemiş olmazmısınız?


Siz siz olun haber vermeyi alışkanlık edinin.


Başkalarına bulaşabilecek bir rahatsızlığınız olduğunda derslere gelmeniz doğru değil. Pandemi sürecinde bu daha iyi anlaşılmış olacaktır. Bu veya başka herhangi bir nedenle derse gelemeyeceğiniz günlerde mutlaka eğitmeninize haber vermeniz gerek. Telafi edebilmek için öneriler veya ödevler isteyebilirsiniz. Bu hem yaptığınız spora hem de eğitmeninize verdiğiniz değerin göstergesi olacaktır. Elbette sorumluluk sahibi bir sporcu olduğunuzu gösterir. Siz dünyadaki kendi denginiz sporcuları yenebilirsiniz. Bu kolay olandır. Zor olan ise kendi nefsini, egolarını yenmektir. Sporcu bunu başarırsa mütavazi bir kişiliğe dönüşecektir. Sadece örnek sporcu değil, örnek bir insana da dönüşecektir.


Siz siz olun saygılı olmayı yaşam tarzı haline getirin.


Bizim yaptığımız uzak doğu sporlarında salona, hocaya ve birlikte çalıştığınız insana saygı önemlidir. Yazımın birçok bölümüne bu hassasiyete değindim. Kıck Boks’ta teorik olarak böyle bir zorunluluk olmasa da öğrendiğiniz alana (dojo) girerken ve çıkarken selam verebilirsiniz. Bu sizden birşey koparıp almaz. Ekipman değişiminde uygun bir şekilde uzatmanız, bir çalışma sonunda dostluk selami vermeniz savaş sanatları disiplini ve saygısının göstergesi olacaktır.


Ders sırasında lavaboyu kullanmanız veya dışarı çıkmanız gerekirse yine izin alıp çıkmalısınız. Mütevazı bir sporcu bunu yaşam biçimi haline getirmelidir. Şımarık ve ukala kişilikler bu sporu gurup içinde uzun vadede yapamaz.

Siz siz olun çağımızın hastalığı olan telefon bağımlılığından uzak durun


Yaptığınız spordan verim almanız için bedeninizin de zihninizin de tamamen orda olması gerektiğini sakın unutmayın. Su molasında iki yudum su iyi gelecektir; sosyal medya ve beğeni ve postları dikkatinizi dağıtacaktır; sizi oradan uzaklaştıracaktır. Mümkün oldukça telefonunuz kapalı veya uçak modunda olması için nefsinizi yenin; eğer çok önemli bir telefon bekliyorsanız, bunu eğitmeninizle konuşun; izin isteyin. Bu nezaket sahibi bir sporcu olma yolunda sizi geliştirecektir.


Siz siz olun yapacağınız antreman için ekipmanlarınıza çok önem verin.


Sağlıklı spor yapmak için mutlaka tüm ekipmanlarınızı derslere getirin ve temiz tutulmasına özen gösterin. Başkasının ekipmanını kullanmamaya özen gösterin. Şayet bir grup dersine katıldıysanız bir gün öncesinden ne çalışacağınız ve hangi ekipmanları kullanacağınızın bilgisini biz öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Gittiğiniz salonda böyle bir uygulama yoksa tüm ekipmanlarınızı her derse mutlaka götürün. Kendi aranızda guruplar kurun, iletişimizi güçlendirin. Birbirinizin eksiklerini kapatmak için caba sarf edin. Birbirinizi eksikleri yüzünden asla küçük düşürmeyin.


Siz siz olun kişisel hijyen kuralları çok önem verin.


Mesella Kıck Boks yaparken bolca terleyeceksiniz, hatta bazen bandajlarınız terden ıslanacak bu nedenle bandajlarınızı her ders sonrası mutlaka yıkayınız; eldivenlerinizi mutlaka havalandırın. Çok terliyorsanız yedek tişört ve havlu getirebilirsiniz. Ekipman bakım ve temizliği ile ilgili kuralları eğitmeninizdende öğrene bilirsiniz. Sadece sizin değil çalışma yaptığınız gurubun da sağlıklı kalmasının kuralı budur.


Siz siz olun sakin ve kontrollü olun.


Yapacağınız antremanlarda en başta sinirlerinize hakim olmayı öğrenmelisiniz. Çalışma arkadaşınızı sakatlayacak her darbeden kaçınmalısınız.

Unutmayın: En ciddi savaş insanın kendiyle verdiği savaştır… Kendimizle olan savaşı kazanmak ise bizim elimizdedir… devamı gelecek…