Kars ile Ardahan sınırlarında bulunan ve Neolitik dönemden günümüze pek çok mimari yapıların kalıntılarının bulunduğu Akçakale Adası havadan görüntülendi.

Doğu Anadolu Bölgesinin Van Gölü’nden sonra en büyük gölü olan Çıldır Gölü’nün etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. Rakımı 1.950 m olan Çıldır Gölünün yüzeyi kış aylarında yaklaşık bir metreyi bulan buzla kaplanmaktadır. Buzla kaplı göl üzerinde atlı kızaklarla gezinti yapılmakta ve buzlar kırılarak balık avlanmaktadır.

Gölün kuzeydoğusunda Akçakale (Kuşadası) olarak adlandırılan küçük bir ada bulunmaktadır. Bu adada karabatak, balıkçıl, tulumboğaz ve martı gibi çeşitli kuş türleri barınmaktadır. Ada, doğal güzelliklerinin yanı sıra üzerinde bulunan tarihi şehre ait kalıntılar nedeniyle birinci derecede arkeolojik sit alanıdır. Çıldır gölü balık açısından da oldukça zengindir.

Kars ile Ardahan sınırlarında bulunan ve Neolitik dönemden günümüze pek çok mimari yapıların kalıntılarının bulunduğu Akçakale havadan görüntülendi.

Çıldır Gölü’nde bulunan adalardan birisi olan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra 10 bin yıllık tarihin izlerini taşıyan Akçakale Adası Neolitik dönemden günümüze pek çok mimari yapının kalıntılarını bünyesinde barındırıyor.

Kars’a 85 kilometre Ardahan’a 73 kilometre, uzaklıkta bulunan Akçakale Adası, görenleri adeta mest ediyor. Dört mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Çıldır Gölü pandemi sürecinde rağmen vatandaşların uğrak yeri olarak dikkat çekiyor.

Akçakale köyü girişinde bulunan ve köyden adını alan Akçakale Adası havadan görüntülenirken, adadaki 10 bin yıllık taş dam evlerin izleri ise hale duruyor. Akçakale Adası yaz mevsimiyle birlikte kapılarını ziyaretçilere açarken, tarihi taş dam evlerinin koruma altına alınarak Kars ve Ardahan turizmine kazandırılması bekleniyor.