Yargıtay, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciası davasında 37 sanık hakkında verilen beraat kararını onarken, Ramazan Doğru, Akın Çelik ve İsmail Adalı’nın beraat taleplerini ise reddetti.

Haklarında 301 kere bilinçli taksirle adam öldürmekten dava açıldı. Mahkemenin karar vermesi FETÖ kumpası iddiasıyla üç buçuk yıl boyunca sürekli ertelendi.

“’Olursa olur’ mantığıyla hareket ettiler”

Tam karar verilecekken davaya başından beri bakan hâkim başka yere atandı. Yerine gelen hâkim, ‘bilinçsiz taksir’den hapis cezasına hükmetti. Hükümlüler, cezalarını yatıp hapisten çıkmaya hazırlanırken Yargıtay kararı bozdu: “’Olursa olur’ mantığıyla hareket ettiler, 301 kere bilinçli taksirle adam öldürmekten ceza almalılar.”

Yargıtay, maden sahibi Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın 301 kez “olası kastla adam öldürme” ve 162 kez “olası kastla adam yaralama” suçlarından ceza almaları gerektiğini belirtti.

Yargıtay’ın bozma kararında şöyle deniyor:

“Sanıkların tamamının karar alma süreci içerisinde bulunmaları ve şirketteki pozisyonları gereği ocak içerisindeki yüksek riskleri bilmelerine rağmen, ‘olursa olsun’ mantığı ile hareket ederek bu risklerin önüne geçmek için herhangi bir girişimde bulunmayarak, gerçekleşen bu neticeden olası kastlarıyla sorumlu tutulmaları gerektiği, böylece sanıklar hakkında 301 kez olası kastla adam öldürme suçundan ve 162 kez olası kastla yaralama suçundan mahkûmiyet hükmü kurulması gözetilmeliydi.”

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a “basit taksirle ölüme neden olma” suçundan verilen 15 yıl hapis cezası ise bozuldu. Yargıtay, Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik ve İsmail Adalı’nın 301 kez “olası kastla adam öldürme” ve 162 kez “olası kastla adam yaralama” suçlarından ceza almaları gerektiğini belirtti.

Tahliye taleplerini reddeti

Yargıtay, sanıklar Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Teknik Müdür İsmail Adalı’nın tahliye taleplerini de reddetti.

Mahkemenin beraat kararı verdiği kontrol baş mühendisleri Efkan Kurt ve Adem Ormanoğlu hakkındaki karar da Yargıtay’dan döndü. Yargıtay 12. Dairesi, her iki mühendisin ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Yargıtay, aralarında Can Gürkan’ın babası ve Soma Holding’in yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan’ın da olduğu diğer 34 sanık hakkındaki beraat kararını ise onadı.

Üç buçuk yıl süren Soma davasında sık sık savcı ve hakimlerin görev yerlerinin değiştirilmesi, komplo iddialarıyla yaşanan ertelemelerle başlangıçtaki iddianameden çok farklı bir karara varılmıştı.