Haber: Ümit Kalın

Alınan önlemlere rağmen ilk koronavirüs vakası Bangladeş’teki Kutupalong Kampı’nda tespit edildi. 855 bin kişinin kaldığı kampta mültecileri koruyabilmek için yardım örgütleri destek çağrısı yaptı.

Koronavirüs dünyayı etkisine aldığı andan bu yana yardım örgütleri, dünya genelinde mülteci kamplarında salgının korkunç sonuçları olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Büyük ölçüde dış dünyaya kapatıldı

Bu senaryonun önüne geçmek için Bangladeş’de bulunan ve dünyanın en büyük mülteci kampı olan Kutupalong Kampı, Nisan ayı başında büyük ölçüde dış dünyaya kapatıldı. Kampa giriş çıkışlar yalnızca acil durumlarla sınırlandırıldı. Bu düzenlemenin denetimi için sokaklar kapatılırken, polis ve devriye güçleri görevlendirildi.

Yoğun bakım bölümü de oluşturuldu.

Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ve CARE Almanya gibi yardım örgütleri, geçen haftalarda olabildiğince kapsamlı önlemler aldı. Sağlık personeline gerekli eğitim verildi, karantina alanları oluşturuldu. IRC’nin verilerine göre bir birimin bin 700 yataktan oluşması planlanıyor, bu yataklardan birkaç yüzü ise kullanıma hazır durumda. Ayrıca 10 solunum cihazının bulunduğu bir yoğun bakım bölümü de oluşturuldu.

Kamptaki ilk vaka

Birkaç gün önce ise korkulan oldu. Kendini iyi hissetmediği için en yakın muayenehaneye giden bir mültecide COVID-19 semptomları görüldüğü tespit edildi. Bunun üzerine yapılan test, şüpheleri doğrulayan bir sonuç verdi. Test sonucu pozitif çıkan mültecinin ailesindeki altı kişiden daha test için örnek alınarak, bu kişilerin karantinaya gönderildiği kaydedildi.

“Rohingyalar yeterince travma yaşadı“

Kamplarda 2017’de bu yana görev yapan Alman yardım örgütü CARE de, IRC’nin destek talebi çağrısını yineliyor. Örgüt, virüs oraya çıktıktan sonra hijyen koşullarını iyileştirmek için çalışmalar yürüttüklerini ancak bunu ek yardım olmadan devam ettirmelerinin mümkün olmadığını kaydediyor.

CARE Asya Bölge Direktörü Deepmala Mahla, Cox’s Bazar’daki Rohingyaların halihazırda korkunç travmalar yaşadıklarına dikkat çekerek, “Uluslararası toplumu, ısrarla Bangladeş’te görev yapan yardım örgütlerini finansal olarak desteklemeye davet ediyoruz“ diyor.