Almanya’da nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmayı amaçlayan yeni yasal düzenlemelerin ikinci aşaması 1 Mart itibarıyla yürürlüğe girdi.

Bu düzenlemelerle birlikte, üçüncü ülkelerden, yani Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen kişilere Almanya’da çalışma imkanı sağlanacak. Bu kişilerden, resmi olarak tanınan bir meslek eğitimi veya yüksekokul öğrenimi ile iki yıllık iş tecrübesine sahip olmaları isteniyor. Bu sayede diplomalarının Almanya’da tanınması zorunluluğu ortadan kalkacak, bu da bürokrasiyi azaltarak çalışma izni süreçlerini hızlandıracak.

Ancak, ücret düzenlemeleriyle birlikte işverenin brüt olarak yıllık en az 40 bin 770 euroluk bir maaşı garanti etmesi şartı getiriliyor. İşverenin toplu sözleşmeye taraf olması durumunda, toplu sözleşmede belirlenen ücret ödenmesi yeterli olacak.

Sağlık sektöründe acil personel açığını kapatmak amacıyla, bu yıl üçüncü ülkelerden 25 bin nitelikli iş gücünün sekiz aya kadar süreyle Almanya’da çalışabilmesinin de önü açılıyor. Ancak bu durumda da işverenin toplu sözleşmeye dahil olması gerekiyor.

Sağlık sektöründe, özellikle hemşireler ve hastabakıcılar için daha fazla kolaylık sağlanıyor. Hastabakıcılık eğitimi Almanya’da alınmış veya Almanya’da tanınan bir diplomanın olması durumunda bu kişilerin Almanya’ya gelip çalışması kolaylaştırılacak.

Eğitim alanında da önemli düzenlemeler yapılıyor. Meslek eğitimi gören veya üniversitede okuyan kişilerin öğrenim sürecinde çalışmaları daha da kolay hale getiriliyor. Ayrıca eğitim amaçlı veya dil öğrenmek için gelen yabancılara, öğrenim sürecinde ek işler yapma imkanı tanınıyor.

Geçen yıl Haziran ayında kabul edilen Nitelikli İşgücü Göçü Yasası’nın üçüncü ve son aşaması Haziran ayında yürürlüğe girecek. Bu aşamada “Fırsat Kartı” adı verilen uygulama ile nitelikli iş gücünün iş aramak için Almanya’ya gelmesinin önü açılacak. Puanlama sistemine dayanan bu kart, bilinen diller, meslek deneyimi, yaş ve Almanya ile bağlantı gibi kriterleri değerlendirecek. Enformasyon teknolojileri alanında çalışan nitelikli iş gücü, belirli özelliklere sahipse yüksekokul diploması olmadan da Almanya’da çalışabilecek.