Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginlikte Türkiye’yi uyaran Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, „mantıklı“ davranmaya davet ederek bölgedeki hareketliliğin askeri bir „kazaya“ neden olabileceği uyarısında bulundu. Siyonist İsrail ise Yünanistan’ın yanında olacağını açıklarken, Fransa Doğu Akdeniz’de askeri varlığını artıracağının altını çizdi!

Şevket Dalboy

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Türkiye ile Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz ve petrol arama faaliyetleri konusunda yaşanan gerginliğin bölgede bir „kazaya“ neden olabileceğine dair uyarıda bulundu.

Yunan Başbakan, „Komşumuzda sonunda mantığın üstün geleceğini ümit ediyoruz. Böylece gerçek diyalog da başlayabilir“ ifadesini kullandı.

„Kısıtlı bir alana bu kadar çok askeri güç yığıldığında, kaza tehlikesi de ortaya çıkar“ diyen Mitsotakis, Yunanistan’ın tansiyonun yükselmesinden yana olmadığını belirtti ancak ekledi: „Hiçbir provokasyon cevapsız kalmaz.“

İsrail Yünanistan’ın yanında dolduğunu açıklamıştı!

Akdeniz’de Ankara ile Atina arasında yaşanan krize ilişkin Siyonist İsrail’den de açıklama gelmişti. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada İsrail’in Atina’nın yanında olduğu belirtilerek „İsrail Yunanistan’a, deniz alanları ve münhasır ekonomik bölgesini sınırlandırma hakkı konusunda tam destek ve dayanışmasını ifade eder“ denilmişti.

Atina, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın bugün İsrail’e giderek görüşmelerde bulunacağını duyurdu.

GMF Başkan Yardımcısı Lesser’den Doğu Akdeniz uyarısı: „Bölgedeki durum çok ciddi“

GMF Başkan Yardımcısı Ian Lesser, „Eğer Türkiye ile Yunanistan arasında işler ters gidecek olursa, Türkiye’nin kendisini diplomatik olarak tamamıyla izole edilmiş bulacağı konusunda hiçbir şüphe yok“ dedi.

Fransa Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını artıracak

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de devam eden deniz yetki alanı gerginliği nedeniyle bölgedeki askeri varlığını artıracağını söyledi.

Doğu Akdeniz’de artan gerginlik

Türkiye hafta başında sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i donanma gemileri eşliğinde Yunan adası Meis açıklarına göndermişti. Ardından Yunanistan da Oruç Reis’i takip etmeleri için savaş gemilerini Doğu Akdeniz’de konuşlandırmıştı.

Atina, Oruç Reis’in, Yunanistan’ın kıta sahanlığına giren sularda „yasa dışı olarak“ faaliyet gösterdiğini savunuyor. Ankara ise bu suçlamayı reddediyor.

Benzer bir gerginlik temmuz ayında da yaşanmış, Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafları yatıştırmak için telefon diplomasisi yürütmüş ve Türkiye sismik arama faaliyetini bir süreliğine beklemeye almıştı.